Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Škof Glavan: Družina je prva šola, v kateri se človek uči živeti, verovati, moliti, ljubiti

Slovenija | 30.09.2015, 14:20

Škofija Novo mesto bo v sklopu praznovanja 10-letnice pripravila srečanje družin. Predstavili so ga na opoldanski novinarski konferenci. Takrat je škof Andrej Glavan tudi predstavil izjavo škofije Novo mesto o družini.

V Sevnem pri Novem mestu, v Centru biotehnike in turizma, Grm, krajevno na Bajnofu, bo 17. oktobra 2015 potekalo škofijsko srečanje družin. To bo celodnevno dogajanje za odrasle, otroke in mladostnike. Prisluhnili bodo lahko zanimivim gostom, zaključili pa s sveto mašo škofa Andreja Glavana.

Škofija Novo mesto je jubilejno leto ob 10-letnici ustanovitve začela na letošnji veliki četrtek. Pripravila je celo vrsto dogodkov. Z njimi želi vernike povezati v občestvo in jim ponuditi pastoralne spodbude.

Prvo škofijsko srečanje v okviru praznovanja 10-letnice bodo posvetili družini. Geslo je Ljubezen je naše poslanstvo. Z njimi želijo pokazati na lepoto družinskega življenja, pričevati o ljubezni kot temelju vsakega sožitja in spregovoriti o tem, kar družine ogroža, je v izjavi o družini povedal škof Andrej Glavan.

Program so pripravili v odboru za družino. Voditelj Jože Miklavčič je povedal, kako v njihovi škofiji poteka priprava na zakon. Lani so imeli 324 udeležencev. V škofiji imajo tudi 32 zakonskih skupin. Prizadevajo si, da bi tako skupino imeli v vsaki od 71 župnij.

O tem bodo govorili tudi na škofijskem srečanju družin 17. oktobra. Gosta bosta zakonca Vilma in Dani Siter, ki vodita društvo - gibanje Družina in življenje in sta se v preteklih dneh udeležila svetovnega srečanja družin v Filadelfiji. O tem, kako lahko družina živi lepše, če je povezana v ljubezni: do Boga, do bližnjih in med seboj, bo predaval jezuit p. Silvo Šinkovec. O teologiji telesa bosta birmancem in mladim v delavnici spregovorila zakonca Polonca in Tomaž Sokol. V ostalih devetih delavnicah bodo otroci spoznavali, se igrali, raziskovali in delali to, kar jih posebej veseli.  (seznam delavnic je v zgibanki, glej levo med Datoteke za prenos) Sledil bo družabni del s čarodejem Jako in glasbeno skupino, višek in zaključek bo sveta maša. Somaševanje bo vodil škof msgr. Andrej Glavan.

Članica škofijskega odbora za družino Marija Halas je povedala, da pričakujejo približno 600 udeležencev, kot jih je bilo na prvem škofijskem srečanju družin leta 2009. Povabila je vse družine - mlade, starejše, stare starše in če ne morejo priti vsi, naj pride kdor more. Lepo pa bo, če si bo družina vzela čas zase in za prijatelje in prišla. Povabila je tudi duhovnike - brez njih namreč družine pogosto ne bi vedele ne kod ne kam, je še dejala.

Prijavnica je v zgibanki (glej Datoteke za prenos na levi strani), dobite jo tudi v župniščih, enoten prispevek za kosilo za eno družino je 15 evrov. Računajo tudi na solidarnost. 

Geslo srečanja družin "Ljubezen je naše poslanstvo" se tematsko navezuje na letošnje svetovno srečanje družin in prihajajočo škofovsko sinodo o družini. "Želimo opozoriti in skupaj z družinami pričevati za lepoto družinskega življenja. Družine, prisrčno povabljene na skupno praznovanje družinskega življenja," so sporočili iz škofije Novo mesto.

Izjava novomeškega škofa msgr. Andreja Glavana

Novomeška škofija se pripravlja na 10-letnico svoje ustanovitve. Za moto praznovanja smo izbrali geslo: »Živo občestvo Cerkve«. Z njim smo želeli povedati, da je bistvo Cerkve in vsake škofije, da je živo občestvo. Temu cilju, ki nikoli ni v polnosti dosežen in se mu lahko le približujemo, naj bi bile podrejene vse pastoralne spodbude. Vsaka škofija, pa tudi vsaka župnija naj bi bila občestvo živih občestev.

Osnovno občestvo Cerkve in družbe pa je družina, ki je, hvala Bogu, za ljudi, predvsem mlade, še vedno največja vrednota. Družina je ključni dejavnik socializacije, prostor srečanja, prenašanja ključnih občečloveških vrednot in tudi vere. Družina je prva šola, v kateri se človek uči živeti, verovati, moliti, ljubiti, zaupati in ustvarjati. »Družina je naravna in temeljna celica družbe in ima pravico, da jo družba in država varujeta« (Spl. dekl. o člov. pravicah iz leta 1948, 16. člen).

Zato tudi Cerkev jemlje skrb za zakon in družino za najpomembnejšo nalogo. Sv. Janez Pavel II., papež družine, je v Pismu družinam ob mednarodnem letu družine 1994 zapisal: »Po zgledu Kristusa, ki je prišel na svet, da bi služil, ima Cerkev služenje družini za eno svojih bistvenih nalog.« (CD 54, 2-3). Na simpoziju evropskih škofov pa je isti papež dejal: »Umestite družinsko pastoralo v okviru evangelizacije med prioriteto, med to, kar je prvenstveno, ker gre nič manj kot za blagor in prihodnost Cerkve, kakor tudi za blagor in prihodnost družbe. Prihodnost Cerkve in družbe bo šla skozi družino.« (Rim, 11. okt. 1985)

Papež Janez Pavel II. je družini posvetil tudi prvo sinodo in uvedel na vsake tri leta svetovna srečanja družin. Letošnje je potekalo v Filadelfiji in se ga je udeležil papež Frančišek. Tudi on je že lani svojo prvo izredno in letošnjo redno sinodo posvetil vprašanjem družine in zakona kot temelja družine.

Tudi v naši škofiji bomo prvo škofijsko srečanje v okviru praznovanja 10-letnice posvetili družini pod geslom: »Ljubezen je naše poslanstvo«. Opozoriti in pričevati hočemo za lepoto družinskega življenja, o ljubezni kot temelju vsakega sožitja in spregovoriti o tem, kar družine ogroža.

Papež Frančišek je imel v minulem letu cikel katehez o družini in zakonu ob rednih sredinih avdiencah. V Filadelfiji je poslušal pričevanja družin in potem tudi sam spregovoril: »Varujmo in branimo družino. Poskrbimo za družino, kajti gre za našo prihodnost. Družba se dobro razvija in raste, če je utemeljena na družini … Ne moremo si predstavljati zdrave družbe, ki ne daje dejanskega prostora družinskemu življenju … Želja ustvariti si družino, pomeni imeti pogum, da postanemo del Božjih sanj, pogum, da sanjamo skupaj z Njim (z Bogom), pogum, da z Njim gradimo svet, v katerem se nihče ne bo počutil osamljenega, odvečnega.« (Filadelfija, 26. sept. 2015)

Na srečanju za več kot 300 škofov, ki so se udeležili svetovnega srečanja družin, je papež spregovoril o naslednjih temah: družina, mladi, današnja družba in kultura.

O družini je dejal: »Za Cerkev družina ni najprej razlog za zaskrbljenost, ampak za potrditev Božjega blagoslova mojstrovini, ki jo je ustvaril … Družina je temeljni kraj zaveze Cerkve z Božjim stvarstvom … Naša (škofovska) služba potrebuje razvoj, zavezo Cerkve in družine. Sicer se bo posušila, človeška družina pa bo po naši krivdi postala neponovljivo daleč od vesele novice, ki jo je dal Bog.« Sklenil pa je z besedami: »Bog naj nakloni dar te nove bližine med družino in Cerkvijo. Družina je naš zaveznik, naše okno v svet, dokaz nepreklicnega Božjega blagoslova, ki je namenjen vsem otrokom te težke in čudovite zgodovine stvarstva. Bog nas pričakuje, da jim služimo.« (Filadelfija, 27. sept. 2015)

Temu služenju družini se zavezuje naša novomeška škofija tudi s tem Škofijskim srečanjem družin v soboto, 17. oktobra 2015.

Terminski plan leta obhajanja 10-letnice škofije

Veliki četrtek, 2. april 2015 – Škof Andrej Glavan je odprl leto praznovanja 10-letnice in simbolično izročil dekanom zastavo z geslom praznovanja. Zastavo bodo izobesili tudi po župnijah novomeške škofije.

Sreda 8. april 2015, v sklopu občinskega praznovanja je bila ta večer slovesna zahvalna sv. maša ob 650-letnici Novega mesta. Sv. maše se je udeležil novomeški župan in drugi ugledni gostje občinskega družbenega življenja ter številni verniki. Pri maši je prepeval zbor Vokalna akademija Jurij Slatkonja s solisti in priložnostnim orkestrom.

Sobota, 30. maj 2015 – Grozdetov dan in osrednja škofijska spravna slovesnost na Zaplazu. Po slovesni maši je pred cerkvijo na Zaplazu potekala škofijska spravna slovesnost, v sklopu katere je škof Andrej Glavan blagoslovil spravni križ in posodo z zemljo, zbrano na 31 krajih, kjer so naši rojaki trpeli med in po 2. svetovni vojni.

Isti dan zvečer, ob 20.00 – je bil na Zaplazu koncert Vokalne akademije Jurij Slatkonja. Zbor z instrumentalisti in solistko je izvedel Rekvijem skladatelja Johna Rutterja in De profundis Aleša Makovca.

Sobota, 17. oktober 2015 – Škofijsko srečanje družin – Grm Novo mesto – Center biotehnike in turizma. Program je pripravil razširjeni Škofijski odbor za družino. Srečanje je zasnovano kot celodnevno dogajanje za odrasle, otroke in mladostnike. Staršem bodo spregovorili psiholog p. mag. Silvo Šinkovec SJ, voditelja gibanja Družina in življenje Dani in Vilma Siter, mladim bosta o teologiji telesa govorila zakonca Polonca in Tomaž Sokol, za otroke pa bo pripravljenih 10 zanimivih delavnic. Geslo srečanja družin bo: "Ljubezen je naše poslanstvo" in se bo tematsko navezovalo na sinodo o družini in letošnje svetovno srečanje družin. Po skupnem kosilu bo še družabni del srečanja s čarodejem Jakom in nato skupna sveta maša.

Sreda, 25. november 2015 – znanstveni simpozij ob 10-letnici novomeške škofije je v procesu zadnje priprave. Različni strokovnjaki bodo spregovorili o vidiku zgodovine, ki je pripeljala do škofije, o vlogi škofije v sodobni pastorali, o poti, ki jo za Cerkev zarisuje papež Frančišek, o spravi v slovenski družbi in o družini kot temeljni celici Cerkve in družbe.

Sobota, 23. april 2016 – Škofijsko srečanje mladih. Program pripravlja razširjen Odbor za mlade. Določen je datum. Srečanje bo zastavljeno kot celodnevno dogajanje. Na srečanje bodo povabljeni mladi od birmancev do študentov. Program pa bo imel različne tematske poudarke za posamezne starostne skupine. Cilj srečanja je udeležencem ponuditi izkušnjo žive in mlade Cerkve.

Postne sobote 2016 – romanja dekanij v novomeško stolnico. Stolna cerkev je srce škofije, zato bodo organizirana romanja iz vseh 6 dekanij v novomeško stolnico. Program bo obsegal duhovni del v stolnici, ki bo v prihajajočem letu Božjega usmiljenja imel spravni značaj in informativni del ob multimedijski predstavitvi škofije.

1. februar 2016 – izid zbornika ob 10-letnici Škofije Novo mesto. V zborniku bo obseženo gradivo s predhodnega znanstvenega simpozija, vsebine pa bo zaokrožil pregled pastoralnega dogajanja v zadnjih 10 letih. Nastala naj bi zanimiva in privlačna celota, ki bo namenjena širši množici.

Sobota, 11. junij 2016 – sklepna slovesnost praznovanja 10. obletnice škofije. Sklepna slovesnost bo v športni dvorani Leona Štuklja (podobno kot škofijski evharistični dan 18. aprila 2010). Osrednji del bo slovesna sv. maša, pred njo pa bomo prisluhnili pričevanjem. Pri slovesnosti bodo sodelovali liturgični sodelavci iz različnih škofij novomeške škofije. Na slovesnost bomo povabili tudi kip Fatimske Marije romarice, ki bo od 13. maja do 13. oktobra 2016 romala po Sloveniji.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.