Taizejska skupnost tudi na Kubi

Svet | 25.08.2015, 17:47 Marjana Debevec

Na Kubi, ki jo bo sredi septembra obiskal papež Frančišek, bo skupnosti odprla tudi ekumenska skupnost v Taizéju. Prior brat Alois je povedal, da se skupnost odziva povabilu katoliškega škofa in evangeličanskega semenišča. Konkretnega programa za zdaj še nimajo, saj želijo bratje po besedah br. Aloisa sprva prisluhniti potrebam tamkajšnjih vernikov in šele nato pripraviti seznam dejavnosti.

Mnogi mladi Kubanci so v preteklem letu poročali, da se počutijo izolirani in v domovini ne vidijo nikakršnih možnosti za prihodnost. Z njimi želi taizéjska skupnost navezati stike.

Taizéjski skupnosti v vzhodni Franciji pripada okoli sto katoliških in evangeličanskih bratov. Okoli četrtina izmed njih jih trenutno živi v manjših bratskih skupnostih v Aziji, Afriki in Latinski Ameriki. Ti bratje svoje življenje delijo z otroki z ulice, z zaporniki, umirajočimi in osamljenimi.

Papež Frančišek bo sredi letošnjega septembra obiskal Kubo. Kubanska Cerkev in Vatikan pod vodstvom latinskoameriškega papeža sta v zadnjih letih občutno prispevala k trenutni otoplitvi diplomatskih odnosov med komunistično karibsko državo in Združenimi državami Amerike.

Kot naslednji korak za ekumensko skupnost pa br. Alois navaja Kitajsko: »Naučiti se moramo veliko bolje razumeti to deželo«, je opozoril v pogovoru. Kitajska po njegovem mnenju potrebuje veliko več kot le gospodarsko rast. Če nismo blizu ljudem, lahko pride do velikih kulturnih in zgodovinskih nesporazumov. Za leto 2016 taizéjska skupnost pripravlja veliko srečanje z več tisoč mladimi v Cotonouju v zahodnoafriškem Beninu. »Afrika je mlada Cerkev z neverjetno živahnostjo«, je pojasnil br. Alois. Zaradi velike brezposelnosti in številnih drugih stisk bi morali nujno priskočiti na pomoč, da bi ta živahnost resnično prišla do izraza.

Svet, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...