Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Cerkev na Škotskem prosi odpuščanja zaradi zlorab

Svet | 21.08.2015, 08:58 Marjana Debevec

Katoliška Cerkev na Škotskem je po objavi poročila preiskovalne komisije o spolnih zlorabah žrtve prosila odpuščanja. Spolna zloraba mladoletnih je grozljiv zločin, še toliko bolj, če se zgodi znotraj Cerkve in če ga zagrešijo posvečene osebe, je dejal predsednik Škotske škofovske konference, nadškof Philip Tartaglia.

Škotski škofje so osramočeni in polni bolečine v luči trpljenja vseh žrtev prosili odpuščanja. Istega dne je neodvisna komisija Katoliške Cerkve na Škotskem izrazila zahtevo po »popravi krivic« ob škandalu zaradi spolnih zlorab. Tekoče primere je potrebno obravnavati »z absolutno prednostjo« in se žrtvam oddolžiti, je zapisano v sklepnem poročilu t.i. McLellanove komisije. Obenem pa mora Cerkev izboljšati svoje zaščitne ukrepe.

Škof Joseph Toal, ki je pri Škotski škofovski konferenci pristojen za zaščito otrok, je povedal, da škofje v celoti sprejemajo priporočila poročila preiskovalne komisije. "Duhovniki in laiški sodelavci v Cerkvi bodo odslej deležni ustrezne izobrazbe, preprečevanje zlorabe mladoletnih pa bo prednostna naloga na vseh ravneh", je pojasnil škof Toal. Nadškof Tartaglia je napovedal, da bodo izsledke komisije in načrtovane ukrepe v Cerkvi v prihodnjih nedeljah predstavili v vseh župnijah.

Pred objavo McLellanovega poročila je Škotska škofovska konferenca predstavila podatke o primerih spolnih in drugih zlorab med leti 2006 in 2012. V tem časovnem obdobju naj bi prišlo do zlorabe v 46 primerih, več kot polovica je spolnih zlorab. V 61 % primerov ni bilo kazenskega pregona. Podatki za obdobje med leti 1947 in 2005 naj bi bile predstavljeni v kratkem.

Leta 2013 je edinburghški nadškof Keith Michael Patrick O'Brien odstopil s položaja zaradi suma spolne zlorabe. Odpovedal se je udeležbi na konklavu leta 2013, marca letos pa je izgubil tudi kardinalske pravice in privilegije. Podoben primer se je nazadnje zgodil leta 1927.

Svet, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...