Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Srečanje mladih leta 2000 (foto: Radio Vatikan)
Srečanje mladih leta 2000

Nepozabni spomini na svetovni dan mladih leta 2000

Svet | 19.08.2015, 12:32 Marjana Debevec

Pred 15 leti je Cerkev v Rimu doživela nepozabne dneve. V svetem letu 2000 je namreč potekal 15. svetovni dan mladih. V noči z 19. na 20. avgust je bilo na ravnini Tor Vergate zbranih več kot 2 milijona mladih z vsega sveta, ki so se udeležili bedenja s papežem Janezom Pavlom II. Viden spomin na ta praznik vere je še danes velik križ, ki so ga postavili ob tej priložnosti.

Papež je takrat mlade poimenoval »jutranji stražarji« in jih pozval, naj letijo visoko. Predvsem pa jih je povabil, naj v hrepenenju po resnici, lepoti, in sreči, ki je položeno v srce vsakega človeka, prepoznajo Kristusovo obličje: „V resnici je Jezus tisti, ki ga iščete, kadar sanjate srečo. On je tisti, ki vas čaka, ko vas nič od tistega, kar najdete, ne izpolni; On je lepota, ki vas tako privlači; On je tisti, ki vas izziva z žejo po radikalnosti, ki vam ne dopusti, da bi se prilagodili kompromisom; On je tisti, ki vas spodbuja, da odložite maske, ki delajo življenje neiskreno; On je tisti, ki bere v vašem srcu najbolj resnične odločitve, ki bi jih drugi radi zadušili. Jezus je tisti, ki v vas prebuja hrepenenje, da iz svojega življenja naredite nekaj velikega, pripravljenost, da bi sledili idealu; zavračanje, da ne bi pustili, da bi vas pogoltnila povprečnost; pogum, da bi si ponižno in vztrajno prizadevali, da bi izboljšali sebe in družbo, da bi postala bolj človeška in bratska.“

Papeža so mladi prekinjali z glasnim ploskanjem in vzkliki, medtem ko jih je Janez Pavel II. opozarjal na stare in nove ideologije ter kazal na visoke cilje, zgled svetnikov in mučencev.

Mogoče od vas ne bo terjana kri, zagotovo pa bo zahtevana zvestoba Kristusu. Zvestoba, ki jo živimo v vsakodnevnih situacijah. Mislim, na primer, na zaročence, kako težko živijo v današnjem svetu in kako težko živijo čistost v pričakovanju zakona; mislim na mlade pare in na preizkušnje, s katerimi se srečujejo v svojem prizadevanju za medsebojno zvestobo; mislim na odnose med prijatelji in na skušnjavo neiskrenosti, ki se lahko prikrade vanje“, je več kot 2 milijona mladim, zbranim v Rimu leta 2000 dejal sv. Papež Janez Pavel II.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...