Matjaž Merljak
Marko Zupan
Alen Salihović
Otroci (foto: Radio Vatican)
Otroci

Koliko je vredno otrokovo življenje?

21.08.2015, 11:01 Marjana Debevec

Nov video v raziskovanju ozadja delovanja ustanove za opravljanje splavov Načrtovano starševstvo prikazuje nekdanjo uslužbenko, ki je povedala, kako jo je pretreslo, ko je pridobivala tkivo splavljenega otroka, katerega srce je še utripalo. Tako je v javnost prišla novica, da otroke ubijejo tudi, če splav preživijo, kar je nezakonito. Njihove organe namreč prav zato, ker so nepoškodovani, drago prodajo.

Center za medicinski napredek, ki Načrtovano starševstvo tajno preiskuje že tri leta, omenjeno ustanovo obtožuje, da pridobiva organe otrok pred opravljanjem splava. Odkupovalec organov in tkiv StemExpress je zato konec julija poskušal pridobiti sodni nalog, da bi blokirali prikazovanje videa, v katerem je njihovo vodstvo priznalo, da včasih pripeljejo iz klinik za splave v njihov laboratorij popolnoma nedotaknjene zarodke. To bi bil namreč dokaz živorojenih otrok. Po zakonu iz leta 2002 je 'živorojeni' otrok tisti, ki 'diha ali mu bije srce'. Ti otroci pa morajo biti deležni enakega varstva in obravnavanja, do kakršnega je po zvezni zakonodaji upravičen vsak drug novorojenček. In zakaj prihaja pri splavih do živorojenih otrok? Po besedah predstavnika Centra za medicinski napredek bi vbrizganje sredstva v otroka, s katerim ga umorijo, kar je sicer običajna praksa, lahko poškodovalo njegovo tkivo in ne bi bilo več uporabno za komercialne namene. V dokaz temu je tudi izjava nekdanje uslužbenke v biotehniškem podjetju StemExpress Holly O’Donnell, ki je bila priča dopisovanja med zdravnikom in delavcem, da so pridobili 'popolnoma nedotaknjen plod' in da 'so ga poslali naravnost v laboratorij'.

Za medije je povedala tudi, da jo je izkušnja, ko je morala razkosati razvit plod, ki mu je utripalo srce, pretresla. Ko je predala otrokove možgane in telo za prevoz za raziskovanje in odstranitev, je rekla, da je bil to trenutek, ko je vedela, da ne more več delati za to podjetje. Povedala je, da je potem držala mrtvo telo v rokah. 'Zelo hudo je, ko veš, da si edini človek, ki bo kdajkoli držal tega otroka,' je razmišljala.

Video z 19. avgusta je šesti od tistih, ki jih je objavil Center za medicinski napredek. Prejšnji video posnetki prikazujejo uradnike Načrtovanega starševstva ter kupcev otroških organov in tkiv, zbiranje in predajo delov telesa splavljenih plodov, plačevanje, možnost spreminjanja postopkov za splav, da bi pridobili več nepoškodovanih primerkov.

Več zveznih ameriških držav se je že odzvalo na omenjene video posnetke in zahtevajo ukinitev financiranja s strani države. Organizacija namreč vsako leto od vlade dobi več kot 500 milijonov ameriških dolarjev.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša na prostem (photo: Rok Mihevc) Sveta maša na prostem (photo: Rok Mihevc)

Priporočilo škofov: Svete maše naj bodo na prostem

Omejitev združevanja na javnih površinah s 500 na 50 ljudi vpliva tudi na delovanje Katoliške cerkve. Nova oziroma posodobljena pravila so zato posredovali tudi slovenski škofje. Objavljamo jih v ...

Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc)

Spoznajte letošnje novomašnike

V Sloveniji bomo letos imeli sedem novomašnikov. To so: Anže Cunk, Martin Leban, Tilen Oberwalder Zupanc, Janez Potisek in Matej Rus iz ljubljanske nadškofije, Blaž Franko iz novomeške škofije in ...