Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

Prišla je miška iz mišnice

Slovenija | 13.07.2015, 21:09

Za tokratno oddajo, namenjeno slovenski ljudski glasbi, smo iz arhiva izbrali posnetke srečanj z otroki, ki se srečujejo z ljudskim glasbenim izročilom.

Za to so zaslužni njihovi prizadevni mentorji, ki znanje in vedenje o otroškem ljudskem izročilu z odgovornostjo, zavzetostjo in strastjo prenašajo na svoje varovance. Poustvarjanje izročila ni preprosto, saj od vodij zahteva poznavanje različnih področij naše duhove dediščine in obilo pedagoških znanj, ki omogočajo uspešno prenašanje vsebin na mlajšo generacijo.

Zavod Etno eko iz Šentjurja skrbi za ohranjanje kulturne dediščine, prenašanje znanj na mlajše in izobraževanje ljubiteljev kulturne dediščine. Tam se učenci osnovne šole Slivnica pri Celju pod pod vodstvom ustanoviteljice zavoda Tanje Gobec in mentorice Nina Gajšek učijo pesmi, viž, uspavank, izštevank in pripovedi.

V Dobrepoljski dolini se vrednosti in pomena lastne dediščine zavedajo, ga cenijo, spoštujejo in negujejo. Posluh za domače izročilo ima tudi ravnatelj osnovne šole Dobrepolje, g. Ivan Grandovec. V osnovni šoli Dobrepolje za folklorno dejavnost skrbijo učiteljice Martina Prhaj, Majda Blatnik in Mateja Hočevar, v tamkajšnjem vrtcu Ringaraja pa vzgojiteljica Darja Erčulj.

V oddaji so nastopili še Otroška folklorna skupina Šentlora iz Šentjerneja, Lara in Lia Luša iz Otroške folklorne skupine Val Piran, Otroška folklorna skupina Spominčice iz Rogaške Slatine, Starejša Otroška folklorna skupina Folklornega društva Kres iz Novega mesta in pevke otroške folklorne skupine Podkuca, Kulturnega društva Dobrava Naklo.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...