Robert BožičRobert Božič
Andrej JermanAndrej Jerman
Marcel KrekMarcel Krek

Prišla je miška iz mišnice

Slovenija | 13.07.2015, 21:09

Za tokratno oddajo, namenjeno slovenski ljudski glasbi, smo iz arhiva izbrali posnetke srečanj z otroki, ki se srečujejo z ljudskim glasbenim izročilom.

Za to so zaslužni njihovi prizadevni mentorji, ki znanje in vedenje o otroškem ljudskem izročilu z odgovornostjo, zavzetostjo in strastjo prenašajo na svoje varovance. Poustvarjanje izročila ni preprosto, saj od vodij zahteva poznavanje različnih področij naše duhove dediščine in obilo pedagoških znanj, ki omogočajo uspešno prenašanje vsebin na mlajšo generacijo.

Zavod Etno eko iz Šentjurja skrbi za ohranjanje kulturne dediščine, prenašanje znanj na mlajše in izobraževanje ljubiteljev kulturne dediščine. Tam se učenci osnovne šole Slivnica pri Celju pod pod vodstvom ustanoviteljice zavoda Tanje Gobec in mentorice Nina Gajšek učijo pesmi, viž, uspavank, izštevank in pripovedi.

V Dobrepoljski dolini se vrednosti in pomena lastne dediščine zavedajo, ga cenijo, spoštujejo in negujejo. Posluh za domače izročilo ima tudi ravnatelj osnovne šole Dobrepolje, g. Ivan Grandovec. V osnovni šoli Dobrepolje za folklorno dejavnost skrbijo učiteljice Martina Prhaj, Majda Blatnik in Mateja Hočevar, v tamkajšnjem vrtcu Ringaraja pa vzgojiteljica Darja Erčulj.

V oddaji so nastopili še Otroška folklorna skupina Šentlora iz Šentjerneja, Lara in Lia Luša iz Otroške folklorne skupine Val Piran, Otroška folklorna skupina Spominčice iz Rogaške Slatine, Starejša Otroška folklorna skupina Folklornega društva Kres iz Novega mesta in pevke otroške folklorne skupine Podkuca, Kulturnega društva Dobrava Naklo.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...