Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Begunci v Iraku (foto: ZN)
Begunci v Iraku

Škof v Iraku obsodil nedejavnost Zahoda

Svet | 02.08.2015, 00:10 Marjana Debevec

Nasilje v Iraku se nadaljuje. Nadškof sirske katoliške Cerkve iz Mosula, Yohanna Petros Mouche, ki se je pred džihadisti umaknil na Zahod, je izrekel ostro kritiko zahodni politiki do teroristične milice Islamske države. Medtem pa iz te trpeče dežele prihajajo tudi bolj pozitivne novice: kristjani se namreč skupaj z muslimani borijo proti teroristični organizaciji Islamska država.

Nadškof sirske katoliške Cerkve iz Mosula, Yohanna Petros Mouche se je v kritiki zahodne politike do Islamske države vprašal: »Ljudje na zahodu se borijo za ohranitev ogroženih živalskih vrst. Kako lahko tako nedejavno opazujejo, če izbris grozi celotnemu narodu?«. Zahodne države je odločno pozval, naj osvobodijo območja, ki so jih zasedli pripadniki IS. Poleg tega pa je prepričan, da je ogrožen tudi zahod.

Sprva nihče ni niti slutil, kako nevarni bodo teroristi postali za kristjane na tem območju, je pojasnil Mouche. Kritično je ocenil tudi iraško vlado. »Šibkost iraške osrednje vlade omogoča številne možnosti za ogrožanje manjšin.« Nestabilne razmere so sploh omogočile obstoj Islamske države, katere politika je politika uničevanja.

Medtem pa spletni časnik Christian Post poroča, da se v Iraku kristjani skupaj z muslimani borijo proti teroristični organizaciji »Islamska država«. Islamski skrajneži so s tega območja pregnali na sto tisoče kristjanov, jazidov in šiitskih muslimanov, do manjšin pa so tudi izredno nasilni, saj njihove pripadnike morijo in posiljujejo.

Okoli 1.000 kristjanov je po navedbah časnika Christian Post ustanovilo lastno milico. »Babilonske brigade« so se priključile šiitski milici, saj imajo občutek, da jih je iraška vlada pustila na cedilu. S skupnimi močmi želijo znova osvojiti svoja območja.

53-letni nekdanji iraški vojaški oficir Abu Yasser, ki je zdaj dejaven v milici, je dejal, da ni prav nič novega, da se kristjani in muslimani v Iraku bojujejo eden ob drugem. To se je zgodilo že med sporom v času nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina.

Svet, Cerkev po svetu
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...