Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Meta PotočnikMeta Potočnik
Marko Koželjnik (foto: Matjaž Merljak)
Marko Koželjnik

Rad bi prišel študirat medicino

Slovenci po svetu | 14.08.2015, 10:39 Matjaž Merljak

Maturantje iz Argentine so bili v Sloveniji mesec dni. V tem času so imeli tudi pet nastopov: na 22. Taboru Slovencev po svetu v Šentvidu nad Ljubljano, nato še v Šentjoštu, na Ptuju na prireditvi Dobrodošli doma, v Ljubljani v sklopu poletne šole in zadnji dan bivanja v Sloveniji še v Vipavi.

Marko Koželjnik nam je povedal, da so prikazali plese, recitirali in zapeli. Eno pesem - gre za Ta vlak skupine Čuki - so tudi 'podaljšali' - dodali so jih eno kitico, ki so jo sestavili skupaj s starši.

Priprave za te nastope so potekale poleg njihovega rednega srednješolskega tečaja: ob sobotah dopoldne so se zbrali v Slomškovem domu, tam so nato imel tudi kosilo, popoldne pa odšli še k pouku v Slovensko hišo v središče Buenos Airesa. Včasih so imeli tudi dodatne vaje.

Marko tudi sam prihaja iz Slomškovega doma. Rad igra odbojko in tudi sodeluje pri tamkajšnji mladinski ekipi. V letošnjem tekmovanju ji dobro kaže in upa, da bo osvojila zaključno lovoriko. Sodeluje tudi pri folklori v domu.

V Sloveniji mu je bil zelo všeč Bled, tudi nasploh dežela, ki je zelo zelena. To je bil njegov prvi obisk, a čutiti je bilo, da ne zadnji: želi si namreč študirati medicino v Sloveniji, točneje v Mariboru.

Preberite tudi včerajšnji članek z enim od članov Rasti XLIV   in novico o obisku skupine v Sloveniji.

 

Slovenci po svetu, Oddaje
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Šentjernejski Lurd (photo: Arhiv Antona Jamnika) Šentjernejski Lurd (photo: Arhiv Antona Jamnika)

Šentjernejski Lurd

Praznujemo binkoštni ponedeljek in Praznik Marije, Matere Cerkve. Marija je po Jezusovem vnebohodu skupaj z apostoli in ženami molila v dvorani zadnje večerje in prosila za dar Svetega Duha. Tako ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...