Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Marko Koželjnik (foto: Matjaž Merljak)
Marko Koželjnik

Rad bi prišel študirat medicino

Slovenci po svetu | 14.08.2015, 10:39 Matjaž Merljak

Maturantje iz Argentine so bili v Sloveniji mesec dni. V tem času so imeli tudi pet nastopov: na 22. Taboru Slovencev po svetu v Šentvidu nad Ljubljano, nato še v Šentjoštu, na Ptuju na prireditvi Dobrodošli doma, v Ljubljani v sklopu poletne šole in zadnji dan bivanja v Sloveniji še v Vipavi.

Marko Koželjnik nam je povedal, da so prikazali plese, recitirali in zapeli. Eno pesem - gre za Ta vlak skupine Čuki - so tudi 'podaljšali' - dodali so jih eno kitico, ki so jo sestavili skupaj s starši.

Priprave za te nastope so potekale poleg njihovega rednega srednješolskega tečaja: ob sobotah dopoldne so se zbrali v Slomškovem domu, tam so nato imel tudi kosilo, popoldne pa odšli še k pouku v Slovensko hišo v središče Buenos Airesa. Včasih so imeli tudi dodatne vaje.

Marko tudi sam prihaja iz Slomškovega doma. Rad igra odbojko in tudi sodeluje pri tamkajšnji mladinski ekipi. V letošnjem tekmovanju ji dobro kaže in upa, da bo osvojila zaključno lovoriko. Sodeluje tudi pri folklori v domu.

V Sloveniji mu je bil zelo všeč Bled, tudi nasploh dežela, ki je zelo zelena. To je bil njegov prvi obisk, a čutiti je bilo, da ne zadnji: želi si namreč študirati medicino v Sloveniji, točneje v Mariboru.

Preberite tudi včerajšnji članek z enim od članov Rasti XLIV   in novico o obisku skupine v Sloveniji.

 

Slovenci po svetu, Oddaje
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...