Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Luka Ravnik (foto: Matjaž Merljak)
Luka Ravnik

Zemljepis Slovenije je postal realnost

Slovenci po svetu | 12.08.2015, 10:20 Matjaž Merljak

Luka Ravnik je član letošnje maturantske skupine iz Argentine Rast XLIV. V srednješolskem tečaju mu je bil najbolj všeč zemljepis Slovenije.

Tam so večkrat gledali podobe Bleda, Bohinjskega jezera, Tromostovja ... Zdaj je te kraje videl v živo, tam stal ali jih videl še z druge perspektive in občutek je bil drugačen.

Luka sicer prihaja iz Našega doma San Justo, kjer je najprej dve leti hodil v vrtec, nato pa še v osnovno šolo. Srednja šola v Slovenski hiši je potekala dvajset sobot na leto - glede na razpoložljivost profesorjev.

Med kraji v Sloveniji, ki si jih bo zapomnil in je pustil posebne občutke, je tudi Kočevski Rog, kraj, ki je pomemben za Slovence v Argentini. Tam je bil z njimi jezuit Milan Žvanut, ki je tudi vodil molitev.

V slovenski skupnosti bo ostal aktiven tudi po končani srednji šoli in si bo prizadeval, da bodo nadaljevali, kar so začeli stari starši. Želi si študirati arhitekturo.

Preberite tudi včerajšnji članek z enim od članov Rasti XLIV   in novico o obisku skupine v Sloveniji.

 

Slovenci po svetu, Oddaje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...