Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
škof Andrej Glavan (foto: Tomaž Celarec)
škof Andrej Glavan

Predsednik SŠK Glavan: Škofovska konferenca bo lahko zdaj zadihala s polnimi pljuči

Slovenija | 31.07.2015, 14:05

"Tako škofje in prepričan sem, tudi verniki, smo tega dovoljenja, ki je prišlo iz Rima zelo veseli. Slovenska škofovska konferenca bo lahko zdaj zadihala s polnimi pljuči in z novim razpoloženjem," je odločitev Kongregacije za škofe, ki dovoljuje javno pastoralno delovanje upokojenima nadškofoma Antonu Stresu in Marjanu Turnšku za Radio Ognjišče komentiral predsednik Slovenske škofovske konference, škof Andrej Glavan.

Izjavo škofa objavljamo v celoti: "Po natanko dveh letih, ko sta bila nekdanja nadškofa Anton Stres in Marjan Turnšek upokojena zaradi znanih mariborskih dogodkov, sta v teh dneh dobila iz kongregacije za škofe že pričakovan dopis, da se je končalo njuno dveletno obdobje prepovedi javnega pastoralnega delovanja. Sedaj imata spet pravico do škofovskih insignij, to je škofovskih znamenj in po dogovoru z njunima novima ordinarijema tudi pravico do vodenja raznih škofovskih opravil, kot so birme. Kot upokojena nadškofa bosta spet aktivna in polnopravna člana tudi v Slovenski škofovski konferenci. Znotraj nje bosta lahko opravljala nekatere zaupane dolžnosti. Nadškof dr. Turnšek pa bo lahko ponovno tudi profesor dogmatike na Teološki fakulteti, česar bodo veseli zlasti slušatelji.

V imenu Slovenske škofovske konference sem že pred časom zaprosil za to ponovno angažiranje, dokončno pa sta se o tem dogovorila njuna sedanja ordinarija, nadškofa Stanislav Zore in Alojzij Cvikl ob sprejemu palija konec junija v Rimu.

Tako škofje in prepričan sem, tudi verniki, smo tega dovoljenja, ki je prišlo iz Rima zelo veseli. Slovenska škofovska konferenca bo lahko zdaj zadihala s polnimi pljuči in z novim razpoloženjem."

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...