Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Štuhec vesel "popolne normalizacije" položajev nadškofov Turnška in Stresa

Slovenija | 31.07.2015, 13:29

Moralni teolog dr. Ivan Štuhec je izrazil veselje, da bosta lahko upokojena nadškofa msgr. Anton Stres in msgr. Marjan Turnšek po odločitvi Kongregacije za škofe vodila različne slovesnosti, birmovala in pomagala tudi pri delu škofovske konference. V primeru, da jima bo s strani konference podeljen mandat za katero od področij, bosta lahko postala tudi člana Slovenske škofovske konference.

Dr. Štuhec je v pogovoru za Radio Ognjišče dejal, da je iz javne objave Kongregacije za škofe jasno, da je položaj obeh nadškofov "popolnoma normaliziran". "Seveda nista ordinarija ampak sta upokojena nadškofa in se lahko vključujeta v strukturo Cerkve tako kot se bodo škofje med seboj dogovorili," je poudaril in dodal, da je izredno pomembno, da bosta lahko kot škofa v skladu z dogovori s svojimi ordinariji tudi birmovala, kar v tem obdobju, od kar sta ponudila odstop, nista smela.

"Tudi njuno pojavljanje v javnosti z vsemi simboli, ki jih škofje nosijo, se od tega trenutka spremeni. Mislim, da je to za Cerkev na Slovenskem spodbudna, vesela novica. Nenazadnje tudi zaradi tega, ker smo mislim, da bili vsi prepričani, da se je obema v tej zgodbi zgodila tudi določena krivica. S tem se tudi del te krivice, ki smo jo videli iz našega zornega kota iz Cerkve na Slovenskem in iz položaja, ki smo ga neposredno doživljali, delno popravlja," je povedal dr. Štuhec.

Sicer ne pozna ozadja, zato tudi ne ve, na kakšen način je z zgodbo seznanjenj papež Frančišek. "Gotovo je bil z zadevo seznanjen in ni bil proti takšni odločiti. Tako, da v neki obliki je papež pri tem sodeloval."

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...