Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Dežman: Vandalizem na moriščih in grobiščih na Arehu

Slovenija | 02.07.2015, 09:13

Potem, ko so nepridipravi oskrunili kapelico za pobite med in po drugi svetovni vojni v Kamniški Bistrici, predsednik vlade komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman poroča o novem vandalizmu na Arheu. Tam smo med gozdnimi deli debla poškodovala ograje, ki jih je država postavila tam, kjer so bila s sodniranjem potrjena prikrita morišča in grobišča. Gre za kaznivo dejanje in pričakuje, da bodo državni organi v skladu s svojimi pristojnostmi odkrili storilce in odpravili škodo.

Kot je sporočil Dežman gre za zemljišče, ki je v lasti zasebnika, debla pa so poškodovala ograje, ki označujejo prikrita morišča in grobišča. Podoben odnos do morišč in grobišč na Arehu že dolga leta kažejo tudi organi Planinskega društva Ruše, ki so lastnik dela območja, na katerem so le-ta potrjena. Pred leti je predsednik društva, zadnji komunistični voditelj Maribora, do neskončnosti zavlačeval, da bi vladni komisiji za reševanje vprašanj prikritih grobišč dali soglasje za sondiranje in jim zagotavljal, da tam grobišč ni.

"Zdaj, ko so grobišča potrjena in ko želijo svojci žrtev ter državljanska pobuda pod vodstvom Martina Kostrevca postaviti kapelico, pa ne dajo soglasja za ta spominski objekt," je zapisal Dežman.

Da pa se lahko z državljanskim pogumom in dobro voljo odstranjujejo posledice ideološkega nasilja, pa je dokazal Matevža Skamena, ki je sam očistil oskrunjeno kapelico v Kamniški Bistrici, je še zapisal v sporočilu Jože Dežman.

Slovenija, Politika, Resnica in sočutje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.