Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

P. Zollner: Papež pospešuje boj proti zlorabam otrok

Cerkev po svetu | 26.06.2015, 13:09 Marta Jerebič

Frančišek naglo pospešuje boj proti zlorabam otrok. Tako član vatikanske komisije za zaščito otrok, p. Hans Zollner, pojasnjuje zadnjo papeževo odločitev, da bo na Kongregaciji za verski nauk vzpostavil sodišče, ki bo obravnavalo prikrivanje primerov zlorabe odgovornih v Cerkvi.

Novo sodišče bo obravnavalo soodgovornost cerkvenih voditeljev pri primerih zlorabe in prikrivanju primerov zlorabe ter naložilo ustrezne kazni. Primere bodo najprej preiskale Kongregacije za škofe, za evangelizacijo narodov in za vzhodne cerkve ter potrdile sumljive primere, preden bo prišlo do sodne obravnave na Kongregaciji za nauk vere.

Komisija za zaščito otrok je predlog o sodišču papežu predlagala pred štirimi meseci. Frančišek ga je torej v skladu z rimskim merjenjem časa odobril v svetlobni hitrosti, meni p. Zollner: »To je nadaljnja potrditev, da papež Frančišek resno jemlje to tragedijo, rano v telesu Cerkve, kot jo je opredelil Benedikt XVI., in da se želi z vso močjo boriti proti temu.«

P. Zollner sicer meni, da bo treba natančneje določiti, kaj pomeni soodgovornost cerkvenih voditeljev v zvezi s prikrivanjem spolnih zlorab. Pojme, kot so zloraba službenega položaja, zloraba oblasti in zloraba vesti v cerkvenopravnem jeziku sicer že uporabljajo, je dejal in dodal, da je preganjanje takšnega napačnega vedenja mogoče že tudi danes. A to se je de facto komaj kdaj zgodilo ali pa sploh ne. Član papeške komisije za zaščito otrok zato upa, da bo Vatikan kazniva dejanja na področju soodgovornosti škofov izrazil še bolj jasno. Pričakuje, da bodo opredelitve tega, kaj natančno sestavlja takšna kazniva dejanja ali dejanja opustitve, dobili že jeseni.

»Poklicani smo skrbeti za zaščito otrok in mladih, ne pa zaščito škofov. Pomembno je, da se osredotočamo na poslanstvo zagotavljanja varnega okolja v Cerkvi,« je za Romereports povedal predsednik odbora za zaščito otrok pri ameriški škofovski konferenci, škof Edward Burns.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...