Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Umrl soustanovitelj Gibanja fokolarov Pasquale Foresi

Slovenija | 17.06.2015, 08:47 Marjana Debevec

V Rimu je v nedeljo zvečer svojo zemeljsko pot sklenil soustanovitelj Gibanja fokolarov Pasquale Foresi. Kot je zapisala sedanja predsednica Maria Voce, se v velikih duhovnih gibanjih pogosto zgodi, da Bog poleg izvirnih čuvarjev karizme postavi osebe, ki izvršijo zelo pomembno nalogo, kar zadeva njihovo zgodovinsko oblikovanje. V Gibanju fokolarov je poleg ustanoviteljice Chiare Lubich to mesto med drugim imel Foresi, prvi fokolarin duhovnik.

Pasquale Foresi se je rodil leta 1929 v Livornu. Po nekaj letih priprave na duhovništvo ga je zajela kriza vere in študij je opustil. Nadaljeval ga je šele po tem, ko je v osebah iz Gibanja fokolarov zaznal absolutno vero v katoliško Cerkev in obenem radikalno evangeljsko življenje. Takrat je razumel, kje je njegovo mesto. Duhovniško posvečenje je tako prejel leta 1954.

Chiaro Lubich je Foresi srečal leta 1949. Od takrat dalje ji je stal ob strani in vse do konca z njo delil odgovornost za Gibanje fokolarov. Po besedah Vocejeve je bil »izjemno bogata osebnost«. Chiara je v njem vedno našla pomoč pri konkretiziranju navdihov in predlogov, ki jih je v njej vzbujal Sveti Duh. Tako so se v gibanju uresničile temeljne razsežnosti karizme in sicer na področjih nauka in kulture kot na področjih pravne ureditve, strukture formacije, uredniške dejavnosti ter drugih.

Iz številnih njegovih zapisov in govorov izžarevajo izjemna analitičnost, širok pogled in optimizem v prihodnost. Gibanje Fokolarov se ga spominja z veliko hvaležnostjo.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...