Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Duhovniki z vsega sveta zbrani v Rimu

Svet | 14.06.2015, 11:30 Marjana Debevec

Po nekaterih slovenskih škofijah so v tem tednu pripravili škofijske dneve za duhovnike, na katerih so se spomnili obletnice njihovega duhovniškega posvečenja. Duhovnik z vsega sveta, ki pripadajo Katoliški katoliški karizmatični prenovi in Skupnosti katoliškega bratstva, pa bodo danes v Rimu sklenili petdnevno srečanje. Naslov letošnjega srečanja je bilo: Poklicani k svetosti za novo evangelizacijo.

Kardinali, škofje, duhovniki in diakoni so premišljevali o naslednjih petih temah: Zbrani, Spravljeni, Spremenjeni, Utrjeni, Poslani... za novo evangelizacijo. Rdeča nit vseh dni je bila apostolska spodbuda papeža Frančiška Veselje Evangelija. Popoldnevi pa so bili zaznamovani s pričevanji in z molitvijo v osmih različnih jezikih. Srečanje se je začelo s sveto mašo, ki jo je daroval kardinal predsednik Papeškega sveta za laike Stanislaw Ryłko. Uvodno meditacijo pa je pripravil papeški pridigar p. Raniero Cantalamessa, ki je razmišljal o naslovu letošnjih duhovnih vaj: Poklicani k svetosti za novo evangelizacijo. O pomenu tega gesla je izvršni predsednik Prenove v Duhu Oreste Pesare povedal: „Čutimo, da gre za preroški naslov. Seveda nas čaka še veliko dela, vendar pa čutimo močan klic k temu, da bi morali biti duhovniki današnjega časa predvsem sveti duhovniki, da bi lahko zares bili nosilci nove evangelizacije.

Letošnje duhovne vaje za duhovnike z vsega sveta v Rimu pripravljajo že tretjič. Prvo tovrstno srečanje je bilo leta 1984, ko so udeleženci prisluhnili razmišljanjem na temo Poklicanost k svetosti, drugo, leta 1990, pa je imelo naslov Za novo evangelizacijo. Ker se bližata 50-letnica obstoja katoliškega karizmatičnega gibanja in jubilejno leto, so želeli po 25 letih znova pripraviti duhovne vaje, v naslovu pa so združili temi prejšnjih dveh srečanj, ki je tudi danes zelo aktualna.

Povejmo še to, da se je približno tisoč udeležencem iz 90 držav v petek popoldan pridružil tudi papež Frančišek, ki je spregovoril na temo: Spremenjeni zaradi ljubezni in za ljubezen ter nato z duhovniki obhajal sveto mašo. Duhovne vaje pa so sklenili danes s slovesno sveto mašo, ki jo je daroval kardinal vikar rimske škofije, msgr. Agostino Vallini.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...