Marjan Bunič
Marko Zupan
Andrej Šinko
60 let SKA (foto: Svobodna Slovenija)
60 let SKA

60 let Slovenske kulturne akcije

12.06.2015, 14:25 Matjaž Merljak

Z velikim veseljem in prazničnim razpoloženjem smo v Slovenski hiši v Buenos Airesu, na nedeljo sv. Trojice, 31. maja 2015, ob 17. uri praznovali 60-letnico Slovenske kulturne akcije.

Najprej je v cerkvi Marije Pomagaj delegat msgr. dr. Jure Rode daroval zahvalno sv. mašo za vse prejete dobrote in milosti ter za žive in pokojne člane naše ustanove. Med sv. daritvijo je pel pevski zbor iz San Martina pod vodstvom prof. Lučke Marinček Kastelic ob spremstvu organistke Anke Savelli Gaser.

Kulturni del programa je potekal v veliki dvorani škofa dr. Gregorija Rožmana. Prvo presenečenje je bila elegantna scena. Pred temno zaveso je visel razsvetljen grb SKA posebno izdelan za ta jubilej - delo umetnika Toneta Oblaka. Ovalni rob odra pa so krasili lončki s barvitimi cvetlicami.

60 let SKA - Inž. Jure Komar je izročil plaketo Zedinjene Slovenije
60 let SKA - Inž. Jure Komar je izročil plaketo Zedinjene Slovenije © Svobodna Slovenija
Program je povezoval novinar in glavni urednik revije Meddobje Tone Mizerit. Pozdravil je res številno občinstvo. Omenil je pozdrave in čestitke, ki so jih poslale nekatere vidne osebnosti iz Argentine in od drugod.

Še prav posebno omembo zaslužijo ganljive besede nekdanjega desetletnega predsednika SKA arh. Marjana Eiletza.

Nato je predsednik naše krovne organizacije inž. Jurij Komar spregovoril nekaj besed o tej visoki obletnici in izročil predsednici SKA spominsko plaketo v imenu Zedinjene Slovenije in Medorganizacijskega sveta. Sledil je nagovor veleposlanika Republike Slovenije Tomaža Mencina.

V imenu Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu je Slovenski kulturni akciji izročil priznanje »…za neprecenljiv prispevek k ohranjanju in razvoju slovenske kulturne in narodne identitete v Argentini ter spodbujanje slovenskih kulturnikov po svetu«.

60 let SKA - Andrejka Dolinar, dr. Katica Cukjati in Tone Mizerit
60 let SKA - Andrejka Dolinar, dr. Katica Cukjati in Tone Mizerit © Svobodna Slovenija
Predsednica SKA, dr. Katica Cukjati se je za to priznanje iskreno zahvalila ter poudarila, da je v prvi vrsti namenjeno ustanovnim članom in tistim, ki so se kasneje pridružili.

Poudarila je, da so »ti pionirji po vsem trpljenju, ki ga je za njih predstavljala vojna in revolucija na Slovenskem, po vseh preizkušnjah taboriščnih let ter s tesnobo, ki jo predstavlja odhod v neznane kraje, nosili s seboj posebno energijo.

Naslednjo točko programa pa je povezoval dr. Štefan Godec. Iz literarne zakladnice naših pokojnih ustvarjalcev smo prisluhnili poezijam pomembnih, danes že pokojnih članov: Vinka Beličiča, dr. Jožeta Krivca, dr. Milana Komarja, Milene Merlak Detela, Dolores Trseglav, Mirka Kunčiča, Tineta Debeljaka ml., Antona Novačana.

Venec teh poezij pa se je dokončal z nekaj verzi argentinskega epa Martín Fierro v slovenskem prevodu dr. Tineta Debeljaka.

Recitatorji tega večera so bili, poleg dr. Štefana Godca, prof. Mirjam Goljevšček Barle, Tatjana Modic Kržišnik, Lojze Lavrič, inž. Tone Podržaj in prof. Martin Sušnik. V zastopstvu glasbenega odseka SKA pa nam je pevec Marko Štrubelj podaril dve ariji in tri narodne pesmi.

60 let SKA - Poje Marko Štrubelj
60 let SKA - Poje Marko Štrubelj © Svobodna Slovenija
Pred zaključkom programa se je predsednica Slovenske kulturne akcije zahvalila najprej vztrajnim in požrtvovalnim sodelavcem. Posebno zahvalo je namenila vodji likovnega odseka prof. Andrejki Dolinar kot zvesti in požrtvovalni sodelavki.

Še prav posebno pa se je zahvalila glavnemu uredniku revije Meddobje časnikarju Tonetu Mizeritu ter je poudarila kvalitetno in neprekinjeno izdajo te kulturne revije. V zvezi z izdajo Meddobja se je zahvalila tudi lektorici prof. Metki Mizerit in oblikovalki Moniki Urbaniji Koprivnikar.

Ta del večera je zaključil gost iz Slovenije kantavtor Gianni Rijavec, ki nas je popeljal v svet slovenske domače svežine in podal Prešernov sonet »Je od vesel'ga časa teklo leto.«

Številno občinstvo je vsakemu delu programa sledilo s pozornostjo in nastopajoče recitatorje in pevca kot različne nagovore nagradilo s ploskanjem.

Razveseljivo je dejstvo, da večina sodelujočih pri izvedbi tega slavja pripada že drugi in tretji generaciji, rojenih v Argentini.

60 let SKA - Ogled umetniške razstave
60 let SKA - Ogled umetniške razstave © Svobodna Slovenija
Ko je kulturni del programa prišel do konca, so bili vsi prisotni povabljeni na prigrizek, srečanje z znanci in klepet.

Še prej pa so si ogledali odlično likovno razstavo, ki je prikazala le del naših ustvarjalcev skozi 60 let. Razstava je bila na skrbi prof. slikarke, vodje likovnega odseka SKA Andrejke Dolinar Hrovat s sodelovanjem umetnice Irene Žužek.

Na razpolago je bila tudi jubilejna številka Meddobja na več kot 300 straneh bogate vsebine, zadnje štiri pesniške izdaje mladih avtorjev.

S tega bisernega jubileja Slovenske kulturne akcije smo vsi navzoči odhajali domov prenovljeni, z navdušenjem, z željo po lepoti in s soncem v duši, novim kulturnim časom in izzivom naproti.

60 let SKA - Pogled na dvorano med prireditvijo
60 let SKA - Pogled na dvorano med prireditvijo © Svobodna Slovenija

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

Martin Golob: Vam povem, velika noč BO!

»Glavno se bo zgodilo! Jezus bo vstal in nam vsem pokazal, kako ljubezen odpira grobove smrti. Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli.« Tako nas je v rubriki »Ostanimo povezano ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...

Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček) Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček)

Dr. Karel Gržan: Obvarujmo se pred pandemijo strahu!

»Ne bojte se!« je ena izmed najpogosteje izraženih misli v Svetem pismu. Z duhovnikom dr. Karlom Gržanom smo ob evangelijskem odlomku Jezus pomiri vihar (Mr 4,35-41) razmišljali, kako v časih ...