Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

VIDEO: Papež Frančišek se veseli skorajšnjega obiska v Sarajevu

Svet | 01.06.2015, 14:31

Papeža Frančiška le še nekaj dni loči od apostolskega potovanja v Sarajevo. Tamkajšnjim prebivalcem ter vsem državljanom Bosne in Hercegovine je pred obiskom poslal video sporočilo. Poudaril je, da se veseli srečanja z njimi, želi jim prinesti mir ter jim podariti svoje spoštovanje in prijateljstvo.

Besedilo papeževega sporočila prebivalcem Bosne in Hercegovine

Dragi bratje in sestre!

Še nekaj dni me loči od potovanja, ki me bo pripeljalo med vas v Sarajevo. Ta misel mi vliva veselje in že sedaj želim prav prisrčno pozdraviti vse vas, ki živite v tem mestu in v celi Bosni in Hercegovini.

Med vas prihajam z Božjo pomočjo, da katoličane utrdim v veri, da izkažem podporo ekumenskemu in medverskemu dialogu ter predvsem zato, da vas opogumim za mirno sožitje v vaši deželi. Vabim vas, da se mi pridružite v molitvi, da bi to apostolsko potovanje prineslo sadove za vso krščansko skupnost in za celotno družbo.

"Mir z vami," je geslo mojega obiska. To so besede, s katerimi je Vstali Jezus pozdravil svoje učence v dvorani zadnje večerje, ko se jim je prikazal na večer velike noči. Prav On, naš Gospod in naše upanje, nam daruje svoj mir, da bi ga sprejeli v svoje srce ter ga naprej delili z veseljem in ljubeznijo.

Jaz pa se pripravljam, da bi med vas prišel kot brat in glasnik miru, da bi vsem vam izrazil - in to poudarjam - svoje spoštovanje in prijateljstvo. Vsaki osebi, vsaki družini in vsaki skupnosti bi rad oznanil Božje usmiljenje, nežnost in ljubezen.

Dragi bratje in sestre v Bosni in Hercegovini, vsem vam prinašam svojo ljubezen in močno duhovno bližino. Vas katoličane pa opogumljam, da bi bili skupaj z vašimi someščani pričevalci vere in Božje ljubezni. Tako boste prispevali h gradnji družbe, ki se je napotila proti miru v sožitju in medsebojnem sodelovanju.

V upanju, da se srečam z vami, kličem na celotno deželo Gospodovega blagoslova in materinsko zaščito Device Marije. Hvala in se kmalu vidimo!

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.