Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Jaklič: To ni stanje pravne države, to je stanje "kvazi" diktatorskih režimov

Slovenija | 23.05.2015, 17:10

Da gre pri odločanju o odgovornosti Zvonka Fišerja pri zaposlitvi Boštjana Škrleca le dan pred menjavo vlade za dvojna merila, je v sinočnji oddaji "Spoznanje več, predsodek manj" menil profesor na Harvardu ddr. Klemen Jaklič. Prepričan je, da bi Fišer skupaj s predsednikom vrhovnega sodišča Brankom Maslešo moral odstopiti že pred tem, takoj po odločitvi ustavnih sodnikov v primeru Patria.

Takšna praksa zaposlovanja v pravosodju je najmanj dvomljiva, je uvodoma pojasnil ddr. Jaklič, ki je sicer pričakoval, da bo Državnozborski svet Fišerja odpoklical. Ta primer nam tako po njegovih besedah sporoča, da "se lahko dogajajo protipravna kadrovanja, pa se v državni nič ne zgodi. Ti ljudje so še zmeraj na svojih funkcijah, oklepajo se svojih položajev. Obenem sporoča slovenski javnosti, da se bo enkrat morala odločiti, kdaj je dovolj, ali pa bo trpela stanje povsem nepravne države, kjer se kršijo predpisi, pa se ljudem, ki jih kršijo, na vodilnih položajih ne zgodi nič. To ni stanje pravne države in stanje demokracije, to je stanje "kvazi" diktatorskih režimov."

Ddr. Jaklič je spomnil, da je v preteklosti morala zaradi odločitve KPK odstopiti celotna vlada, ne zgolj en funkcionar, čeprav je bilo mnenje KPK, ki je takšno odločitev povzročila, kasneje na sodni instanci razveljavljeno. "Sedaj pa imamo situacijo, ko je najprej sodišče ugotovilo, da je prišlo do nekaterih kršitev, KPK je dala mnenje, da je prišlo do kršitev, ostali organi povedo enako, položajev pa se ljudje še vedno oklepajo. Prav očiten primer dvojnih standardov. Problemi o umestitvi KPK in njeni vlogi gotovo obstajajo. Ta dvotirni sistem ni dorečen dovolj, vendar pa to ni razlog, da bi na tej podlagi sprejemali dvojne standarde in ravnali enkrat tako, drugič drugače."

Ddr. Jaklič je ponovil, da bi Fišer moral kot državni tožilec odstopiti že ob odločitvi ustavnih sodnikov, ki so zadevo Patria vrnili v ponovno sojenje. "Stojim na stališču, da takšen generalni tožilec, ki v svojih vrstah ni uspel zagotoviti, da bi se prvaku opozicijske stranke sodilo na način, ki je v skladu z ustavo, ne more biti generalni državni tožilec, takšen predsednik vrhovnega sodišča ne more biti več predsednik vrhovnega sodišča." Dodal je še, da jih odločitev ustavnih sodnikov v primeru Patria zavezuje, da takšnih obtožnih aktov, kot je bil vložen v primeru Patria, ni mogoče vlagati.

Prisluhnite oddaji.

Slovenija, Politika, Oddaje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...