Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Nadškof Zore in predsednik Pahor v četrtek skupaj k Lipi sprave

Slovenija | 12.05.2015, 14:05

Ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne bo v četrtek popoldne ob 16.30 predsednik republike Borut Pahor položil venec k Lipi sprave na ljubljanskih Žalah, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore pa bo ob tem opravil molitev za vse žrtve vojne in povojnega nasilja. Po koncu žalne slovesnosti bosta podala tudi izjavo za javnost.

Ob spominu na dogodke izpred sedmih desetletjih so v ospredju vrednote, kot so svoboda in mir, zaradi povojnega dogajanja pa tudi vprašanje sprave. Željo po dostojnem pokopu žrtev izvensodnih pogojev simbolizira tudi Lipa sprave, ki je bila na ljubljanski Žalah zasajena v 80. letih prejšnjega stoletja.

Spomnimo, da bo v soboto v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah ob 10. uri slovesno somaševanje slovenskih škofov ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne ter za vse žrtve medvojnega in povojnega nasilja. Sveto mašo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika, Resnica in sočutje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.