Avstrijska Karitas s stražami opozorila na problem beguncev

Svet | 21.04.2015, 10:28 Marjana Debevec

Ob doslej najhujši tragediji migrantov v Sredozemskem morju se je Avstrijska Karitas sinoči žrtev spomnila z opozorilno stražo v vseh zveznih deželah. Ob molitvi za žrtve so želeli opozoriti tudi na solidarnost.

Evropa je po doslej najhujši tragediji migrantov v Sredozemskem pretresena. Vrstijo se pozivi Evropski uniji k odločnemu ukrepanju. Avstrijska Karitas se je žrtev spomnila s sinočnjo opozorilno stražo na Dunaju in v zveznih deželah. V Celovcu je stražo na Starem trgu vodil ravnatelj koroške Caritas Jože Marketz. „Papež je opozoril, da se moramo najprej zavedati, kaj se tu v Sredozemskem morju dogaja vsak dan; da ne smemo več zakrivati naših oči pred to strašno resničnostjo.

Udeleženci sinočnjih straž so se zbrali ob molitvi za utopljene žrtve, hkrati pa so tudi opozorili na solidarnost in ključno pomoč, da se takšne tragedije ne bi ponavljale. „Se mi zdi, da se moramo zavedati, da en delček, ali morda tudi večji del krivde, da se to vse to dogaja, leži tudi pri nas – pri tistih v Evropi, ki nam gre zelo dobro. Zaradi tega se hočemo tega malo bolj zavedati.“

Na stotisoče migrantov se je v zadnjih letih podalo na nevarno pot preko morja proti Evropi, večinoma v obupnem begu pred revščino in nasiljem v Afriki in na Bližnjem vzhodu. Marketz je opozoril na brezbrižnost do teh ljudi, ki jih obravnavamo drugače, kot pa če bi bile žrtve Evropejci. „Vsak človek je človek in vsak ima zagotovljene človekove pravice ter enako dostojanstvo, ne glede na to, ali pride iz Afrike, Iraka, Sirije, ali iz Nemčije ali Španije. Se mi zdi, da smo vsi enaki in zato je potrebno, da se tega znova zavemo“, je povedal za avstrijsko ORF.

Italija je v preteklosti že večkrat opozorila, da je velik naval beguncev preveliko breme za eno samo državo. Na evropski ravni je pozvala države k pomoči, vendar večjih premikov doslej ni bilo.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...