Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež odgovarja novinarjem na letalu (foto: Radio Vatikan)
Papež odgovarja novinarjem na letalu

Papež razmišlja o obisku Kube

Cerkev po svetu | 17.04.2015, 14:49 Marta Jerebič

Papež razmišlja o tem, da bi se ob svojem potovanju v ZDA septembra letos ustavil tudi na Kubi, je povedal vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, a dodal, da so pogovori s Kubo o tem še preveč v začetni fazi, da bi lahko že govorili o dokončni papeževi odločitvi.

Benedikt XVI. je to srednjeameriško otoško državo obiskal leta 2012. Takrat je med osebnim srečanjem s kubanskim predsednikom Raulom Castrom izrazil zahtevo po večji svobodi za tamkajšnjo Katoliško Cerkev.

Janez Pavel II. pa je Kubo obiskal leta 1998. Takratni predsednik Fidel Castro se je z njim petdeset minut pogovarjal na štiri oči. Zaradi odličnega poznavanja španščine nekdanjega papeža prevajalci niso bili potrebni. Vsebina pogovora nikoli ni bila razkrita. Je pa Fidela Castra med svojim obiskom prosil za vnovično uvedbo božičnega praznika. To željo mu je izpolnil.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...