Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Končnica pogajanj o iranskem jedrskem programu

Svet | 02.04.2015, 10:41 Petra Stopar

V švicarski Lozani se nadaljujejo maratonska pogajanja med šesterico velikih sil in Iranom. Mednarodna skupnost skleniti sporazum, da iranski jedrski program ne bo proizvajal atomske bombe, za kar bo potreben nadzor. Teheran sicer že vseskozi zagotavlja, da je njegov jedrski program miroljubne narave.

Vodja iranske diplomacije Džavad Zarif je pogajalce ZDA, Rusije, Velike Britanije, Francije, Nemčije in Kitajske v Lozani pozval, naj izkoristijo trenutek pogajanj za sklenitev dogovora, o katerem se pogajajo že poldrugo leto, saj je Iran pokazal pripravljenost na zavezo s svetom, vendar ne bo pristal na pritiske in pretirane zahteve.

Sestanki v Lozani pravzaprav pomenijo že ciljno ravnino vseh pogajanj izpred skupno dvanajst let, kar medijem daje vtis, da si pogajalci ne smejo privoščiti neuspeha in da dosežejo vsaj okvirni dogovor, kajti rok za to se je iztekel že predvčerajšnjim.

Po besedah francoskega zunanjega ministra Fabiusa so nekaj metrov od ciljne črte, a se vsi zavedajo, da so ravno zadnji metri najtežji. Kot je dodal, so vložki zelo visoki, saj je na mizi vprašanje neširjenja jedrskega orožja in vnovična vključitev Irana v mednarodno skupnost.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Earnest pa je dejal: „Pogovori so produktivni in prišlo je do napredka. Čas je, da Iran pristane na zahteve, od katerih mednarodna skupnost, vključno z ZDA, ne bo odstopila. Iran se mora zavezati, da bo izključil vse možnosti, ki bi vodile v izdelavo jedrskega orožja in mora jasno pristati na izvajanje zunanjega nadzora.“

Celovit sporazum o tem želijo države z Iranom doseči do konca junija.

Svet, Evropska Unija, Hrana in okolje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.