Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

USZS pripravil Noč knjige

| 24.04.2015, 14:31 Matjaž Merljak

23. april se po vsem svetu obeležuje kot svetovni dan knjige, zadnja leta pa se slavi tudi ponoči, v sklopu manifestacije NOČ KNJIGE. Temu mednarodnemu dogodku, ki pod okriljem Unesca knjigo in branje postavlja na piedestal gradnikov zdrave družbe, se je letos prvič, kot edina vladna služba, pridružil tudi Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Na Uradu se je ta večer ob sproščeni atmosferi bralo, pripovedovalo, pogovarjalo, pesnilo in razmišljalo o slovenski literaturi izven meja Slovenije oziroma o literaturi, ki je na takšen ali drugačen način povezana z zamejsko tematiko. Goste sta pozdravila tudi predsednik Društva slovenskih pisateljev, Ivo Svetina ter generalna sekretarka Unesca, Marjutka Hafner.

V sklopu večera so se na Uradu vsem gostom predstavili štirje literati iz sosednjih držav; Katalin Hirnok je prebila led z zgodbo iz Porabja, nakar smo imeli priložnost prisluhniti slovenski pisateljici in prevajalki Evelini Umek. Vsestranski ustvarjalec Ivan Klarič se nam je kot predstavnik iz avstrijske Koroške predstavil s svojimi objavljenimi in še ne objavljenimi deli, medtem ko je Emil Zonta, borec za ohranjanje slovenske kulturne dediščine v Istri, prispeval celo glasbeni vložek v obliki starih slovenskih istrskih pesmi. Ob tej priložnosti se je Urad skupaj z gosti spomnil tudi na 23. aprila umrlega zamejskega režiserja, gledališkega pedagoga in književnika, Sergeja Verča.

Minister Žmavc je poudaril, da tiskana knjiga ni zgolj predmet, ki krasi knjižne police. Ni niti samo predmet, ki nas duhovno drugače bogati. Knjige so tudi komunikacijsko sredstvo, ki s svojim specifičnim načinom hranjenja in posredovanja vsebin pomembno sooblikujejo našo civilizacijo in pripomorejo k ohranjanju kulturnega izročila. Pri manjšinskih skupnostih kot je slovenska v zamejstvu je potreba po ohranjanju samobitnosti ali lastnega obraza, kot bi dejal Srečko Kosovel, toliko izrazitejša. In prav ohranjanje, negovanje in spodbujanje slovenske kulture tudi zunaj naših meja so ena izmed pomembnejših poslanstev Urada. Prav zato smo se letos prvič, a zagotovo ne zadnjič, odločili organizirati večer branja slovenske zamejske literature.

Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...