Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Študentje napovedali protest zaradi neurejenega pripravništva

Slovenija | 17.04.2015, 13:21

Študentska skupina za ureditev pripravništva v socialnem varstvu ni zadovoljna z izidom včerajšnjega sestanka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Za torek napovedujejo protest.

Diplomanti fakultete za socialno delo morajo za prijavo za delovno mesto socialnega delavca po zakonu opraviti strokovni izpit in pripravništvo. A slednje ni mogoče, saj za to ni zagotovljenega denarja, prostovoljno pripravništvo pa je prepovedano.

Od leta 1999 do 2008 je bilo pripravništvo financirano prek javnih del in zavoda za zaposlovanje, od leta 2010 prek evropskih sredstev. A teh že dve leti ni. Sredstva za pripravništva niso predvidena niti v proračunu za letos.

Predstavniki študentov socialnega dela so se zato včeraj sešli s predstavniki pristojnega ministrstva ter zahtevali jasno finančno konstrukcijo za ureditev 500 pripravniških mest in sistemsko ureditev problematike. A po sestanku so javnosti sporočili, da niso slišali niti enega konkretnega predloga.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je napovedalo le izvedbo analize, ki mora biti končana do začetka maja, rezultate pričakuje po mesecu dni. Analiza naj bi bila nato junija predstavljena v državnem zboru, prvi razpis za pripravništva naj bi bil najprej septembra.

Študentje tudi ocenjujejo, da namerava omenjeno ministrstvo vprašanje rešiti na neustrezen način, to je s krajšanjem časovnega poteka pripravništva v socialnem varstvu. Opozarjajo, da s tem lahko ogrozi strokovnost in kakovost storitev, saj je enoletna oblika pripravništva zelo pomembna.

Študentska skupina za ureditev pripravništva v socialnem varstvu bo zato v torek pripravila protest pred fakulteto za socialno delo in pristojnim ministrstvom.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.