Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Prostovoljstvo mlade uči odgovornosti in sodelovanja

Slovenija | 17.04.2015, 13:18

Konec tedna bo v znamenju številnih dejavnosti, s katerimi bomo zaznamovali nedavni svetovni dan mladih prostovoljcev. Tako na Slovenski filantropiji kot na uradu za mladino so prepričani, da prostovoljstvo mlade uči odgovornosti in sodelovanja, hkrati jim omogoča dejavno vplivanje na dogajanje v družbi.

Število prostovoljcev, mlajših od 18 let, vztrajno narašča. To ugotavlja zadnje skupno poročilo iz leta 2013, ki zajema podatke 494 prostovoljskih organizacij. V letu 2011 jih je bilo dobrega pol odstotka, opravili so 25.685 ur prostovoljskega dela. Leto pozneje jih je bilo poltretji odstotek, opravili so skoraj 140.000 ur, leta 2013 je bilo mladoletnih prostovoljcev že dobre tri odstotke, opravili so nekaj nad 144.500 ur prostovoljskega dela. Prostovoljci med 18. in 30. letom so v letu 2013 opravili že skoraj 900.000 ur prostovoljskega dela.

Iz Slovenske filantropije so sporočili, da je družba, ki mlade uči dejavnega državljanstva s tem, ko podpira, promovira in tudi primerno ceni prostovoljstvo, družba prihodnosti. V uradu za mladino so dodali, da prostovoljstvo pomembno vpliva na udejanjanje zadev v skupno dobro in da gre pogosto za razne vrste pomoči pri naravnih nesrečah. Imajo podatek, da v organizacijah na področju civilne zaščite sodeluje blizu sto tisoč mladih državljanov Slovenije, kar je visoko nad evropskim povprečjem. Ob tem so opozorili, da se zadnje čase pojavlja tudi negativna stran prostovoljstva, ko se govori o pojavu izkoriščanja mladih in brezposelnih v ta namen. Zato podpirajo predloge, ki gredo v smeri sistemske omejitve izkoriščanja instrumenta prostovoljstva in vseh oblik pripravništva.

Slovenija, Sociala
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.