Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

VIDEO: Papež pozdravil romarje iz Slovenije; med katehezo pa spregovoril o zakonski zvezi

Cerkev na Slovenskem | 29.04.2015, 11:30

Papež Frančišek je med današnjo avdienco na Trgu sv. Petra v Vatikanu, med katero je spregovoril o poroki in zakonski zvezi, prvič posebej pozdravil romarje iz Slovenije.

Sveti oče je pozdrav izrekel v italijanskem jeziku, bralec pa ga je nato prebral še v slovenščini: "Z veseljem sprejemam slovenske romarje, še posebej delegacijo vojaškega vikariata, Društva svetega Modesta in Območnega združenja veteranov Nova Gorica.Dragi prijatelji, Božji blagoslov naj bo vedno nad vami in nad vašimi družinami ter vas varuje v veselju in miru. Hvaljen Jezus in Marija!"

Kot že omenjeno je sveti oče danes nadaljeval s katehezami o družini. Današnja je govorila o zakonski zvezi. To, da se mladi nočejo poročiti, predstavlja v današnjem času zaskrbljenost, je dejal papež in zbranim romarjem zastavil nekaj vprašanj: "Zakaj se mladi ne poročajo? Zakaj pogosto raje samo živijo skupaj in velikokrat samo z ''delno odgovornostjo''? Zakaj mnogi, tudi krščeni, imajo bolj malo zaupanja v zakon in družino? To je pomembno razumeti, če želimo, da bodo mladi lahko našli pravo pot. Težave niso samo ekonomske narave, čeprav so tudi te resne. Mnogi menijo, da je spremembo, ki se je zgodila v zadnjih desetletjih, sprožila emancipacija žensk, vendar ta argument ne drži, je žalitev in ni resničen. Gre za obliko maskilizma, ki želi vedno dominirati nad žensko. V resnici bi skoraj vsi moški in ženske želeli čustveno in stabilno varnost, trden zakon in srečno družino."

Sveti oče je dopoldne na Trgu sv. Petra v Vatikanu še dejal, da je najbolj prepričljivo pričevanje o blagoslovu krščanskega zakona dobro življenje krščanskih zakoncev in družine. Po njegovih besedah ni boljšega načina, da se izrazi lepota zakramenta. Zakon, ki ga je posvetil Bog, varuje tisto vez med možem in ženo, ki jo je Bog blagoslovil, ko je ustvaril svet. Je izvir miru in dobrega za vso zakonsko in družinsko življenje, je še dejal papež Frančišek.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.