Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

V Belgiji želijo evtanazijo razširiti na osebe z demenco

Cerkev po svetu | 03.03.2015, 07:57 Marta Jerebič

Belgijski škofje so ostro obsodili predlog zakona, po katerem bi evtanazijo razširili še na osebe z demenco, ki so pred to boleznijo pisno izrazile željo po evtanaziji.

Poudarjajo, da je človeška oseba še vedno oseba, ki ima dostojanstvo tudi v primeru demence. Zato mora biti deležna primerne oskrbe. Škofje opozarjajo, da t. i. evtanazijsko ozračje narašča že od leta 2002, ko je v veljavo stopil zakon o evtanaziji za odrasle. Od takrat naprej so se normativne meje sistematično kršile, vrsta pacientov, ki se jih lahko uvrsti pod ta zakon, pa se ne neha širiti, celo do te mere, da vanj spadata tudi eksistencialno trpljenje in napor življenja.

Škofje na koncu še poudarjajo, da se moralna raven družbe meri po skrbi za najšibkejše. Po njihovih besedah je treba odpreti vrata bratstvu in solidarnosti, ne pa evtanaziji.

Cerkev po svetu
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...