Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Po 71 letih našli posmrtne ostanke zakoncev Hribar z gradu Strmol

Slovenija | 19.03.2015, 12:14

V gozdu nad vasjo Mače pri Preddvoru so v torek izkopali posmrtne ostanke zadnjih lastnikov gradu Strmol, Rada in Ksenije Hribar, ki sta bila umorjena januarja 1944. Odpeljali so ju pripadniki partizanske varnostno-obveščevalne službe, zatem pa se je sled za njima izgubila. Hribarjev nečak Peter Hribar se je že pred leti odločil, da razišče njuno usodo in ko so pred leti odkrili kraj, kjer na bi bila pokopana, je poskrbel za izkop.

O usodi Rada Hribarja in njegove žene Ksenje se po vojni ni smelo govoriti. Izginila sta 3. januarja 1944. Med domačni je krožilo več zgodb, kako sta končala. Pred šestimi leti pa so odkrili njun grob. Svojci oziroma nečak pokojnega strica Peter Hribar si je prizadeval, da bi bila dostojno pokopana in to nalogo zaupal podjetju, ki ga vodi arheolog Draško Josipovič. Neposredne priprave na izkop so po njegovih besedah začeli na ministrstvu za delo: "Tam je sektor za vojna grobišča in nasilje in oni izdajo dovoljene. Morali smo dobiti dovoljenje lastnika parcele, potem dovoljenje svojcev, da pooblaščajo podjetje, ki je to nalogo opravilo za ureditev dokumentacije, dokazilo, da ima rodbina Hribar na Žalah svoj grob, kjer naj bi se posmrtne ostanke položili v njihovo družinsko grobnico. Vse to je trajalo dobrega pol leta."

Po pridobitvi dokumentacije s koncem letošnje zime so čakali še na primerno vreme in v torek zjutraj začeli z delom, pred večerom pa je bila jama spet zasuta. Našli so moško okostje in dele ženskega skeleta. O tem je Draško Josipovič povedal: "Obe lobanji, ena je moška, druga ženska. Moška ima lepe, tako imenovane zobne vložke, ki si jih je takrat privoščila samo elita, tudi po starosti in velikosti naj bi šlo za gospoda Rada Hribarja. Moške kosti bodo šle v analizo dnk, gospa Sonja namreč ni imela direktnih potomcev. Na licu mesta smo dobili tudi žensko pudrnico, kakovostnejše izvedbe, katere ni imela neka ženska na podeželju."

Draško Josipovič je še povedal, kako je Peter Hribar, ki je v celoti prevzel stroške priprav in prekopa, sprejel dejstvo, da so našli posmrtne ostanke sorodnika: "Je lepo povedal, da je za njihovo družino zadeva zdaj končno zaključena. Da so storilcem že davno oprostili, pozabili pa tega ne bodo nikoli."

Skrivnostna usoda zakoncev Hribar, ki jo je Drago Jančar odtisnil v romanu "To noč sem jo videl", je z včerajšnjim izkopom posmrtnih ostankov še korak bližje razjasnitvi.

Več o Radu Hribarju in njegovi soprogi Ksenji lahko preberete v članku Angelike Hribar z naslovom "Strmolski graščak Rado Hribar in njegova rodbina".

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...