Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Metka Rojnik, Lidija Bergant in Damjan Ratajc (foto: Matjaž Merljak)
Metka Rojnik, Lidija Bergant in Damjan Ratajc

ŽPS - prihodnost župnij

| 15.02.2015, 07:41 Matjaž Merljak

Odgovornosti in naloge župnijski pastoralnih svetov ŽPS se bodo v prihodnje še povečale. Ena od nalog nekaterih ŽPS bo tudi pripraviti župnijo na čas, ko ne bo več toliko duhovnikov.

V oddaji Utrip Cerkve na Slovenskem smo se pogovarjali s članom Medškofijskega odbora za ŽPS in župnikom v Preboldu in Marija Reki Damjanom Ratajcem ter članicama ŽPS te župnije Metko Rojnik in Lidijo Bergant.

Srečanja oz. seje imajo redno, po navadi je to pred večjimi prazniki. Takrat si razdelijo naloge za pripravo dogodkov in praznovanj. Začnejo s sveto mašo, nato srečanje poteka uro do uro in pol. Tam si izmenjajo mnenja in poglede ter utemeljijo izbire. Zadnja je točka razno, to je druženje, kjer se - tako je rekla Metka - porodi največ idej za življenje župnije.

Župnik Ratajc je povedal, da si ne predstavlja vodenja župnije brez ŽPS: „En sam človek vsega ne zmore, sodelavci so potrebni. Več rok več naredi, več glav več ve ...“ Pred izbiranjem člane osebno nagovori in povabi k sodelovanju v ŽPS. To ni najbolj lahko, saj se bojijo prevzeti odgovornost ali pa ne poznajo nalog ŽPS in se zato otepajo.

V tem ŽPS je 25 članov, po dva iz vsake vasi v župniji, dva iz Marija Reke, župnije v soupravi ter predstavniki mladih, gospodarskega sveta, pevcev, Karitas. Metka je predstavnica mladih in je neke vrste most med župnikom na eni strani in mladimi na drugi.

Lidija skrbi za zapisnik, zato se nekaj dni pred sejo dobi na sestanku z župnikom in tajnikom ŽPS. Na njem sestavijo dnevni red, ki ga nato pošlje članom, po seji pa tudi pripravi zapisnik.

Za člane ŽPS je pomembno duhovno življenje. Kot že rečeno, vsako srečanje začnejo z molitvijo, še pred tem je sveta maša. Lani v postnem času so imeli tudi duhovno obnovo. Metka je povedala, da se je nekaj članov včlanilo v molitveno in biblično skupino, Tam pogljabljajo vero in skrbijo za duhovno rast.

Župnik Ratajc je podčrtal pomembnost duhovnega življenja članov ŽPS in spretnosti in sposobnosti, ki jih dajo na razpolago drugim. Gre za pastoralne dejavnosti. „Vsak kristjan, ne le člani ŽPS, bi morali s svojim zgledom nagovarjal druge, kazati na Boga in Jezusa Kristusa. Vloga laikov vse večja, saj župnik nima vseh darov.“

Dvakrat v tem mandatu so se dobili na dekanijski ravni in na zadnjem takšnem srečanju je bila izražena želja, da bi bil ustanovljen Dekanijski pastoralni svet, da bi se izmenjala mnenja o dejavnostih na župnijah in bi se določene stvari na ravni dekanije lažje izvedle. Lani je bilo prvo tako srečanje dekanijskega pastoralnega sveta. Župnik Ratajc je še povedal, kakšni izzivi so pred člani ŽPS v obdobju 2015-2020. Med drugim je to izpeljava pastoralnega načrta župnije.

Izbiranje novih članov ŽPS bo na drugo postno nedeljo, 1. marca 2015, v vseh slovenskih župnijah.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...