Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
David Jensterle (foto: Matjaž Merljak)
David Jensterle

Duhovna rast člana ŽPS je velik izziv

| 31.01.2015, 07:14 Matjaž Merljak

Vera kristjana mora biti dejavna in se mora hraniti. Župniku pri duhovnem življenju župnije veliko pomaga župnijski pastoralni svet ŽPS. Zato je zelo pomembno, da so člani ŽPS dejavni kristjani. To je ključno vodilo pri bližnjem izbiranju novih članov ŽPS. Slednje bo po vseh slovenskih župnijah potekalo na 2. postno nedeljo, 1. marca 2015.

Člani ŽPS so župnikovi svetovalci, je v oddaji Utrip Cerkve na Slovenskem povedal David Jensterle, član Medškofijskega odbora za ŽPS in župnik župnije Tržič - Bistrica. Župniki na posamezni župniji delujejo določeno obdobje in tako potrebujejo čas, da spoznajo okolje in krajevne navade. Zato so jim pri duhovnem življenju župnije v veliko pomoč ljudje, ki tam stalno živijo.

Za krepitev duhovnega življenja članov ŽPS je najprej odgovoren krajevni župnik, pa tudi člani sami. Ti morajo vero živeti dejavno tako v župniji kot v službi in v zasebnem življenju. Tudi škofijske komisije za ŽPS morajo skrbeti, da se župnikovim sodelavcem oznanja evangelij in pri tem uporabljati vsa sredstva.

Časi, ko so bile cerkve polne, ko so otroci samoumevno obiskovali verouk ... so mimo, treba je drugače pristopati k oznanjevanju, pravi Jensterle. Ker je v teh časih manj duhovnih in redovnih poklicev, želja po duhovnem življenju pa je vedno prisotna, so člani ŽPS in župnije poklicani h krepitvi duhovnega življenja. ŽPS imajo še posebej pomembno vlogo v primerih, ko župniki oskrbujejo več župnij.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...