Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Papež grškim škofom: kulturi pesimizma nasprotovati z bratstvom in solidarnostjo

Cerkev po svetu | 06.02.2015, 11:57 Marta Jerebič

Medtem ko novi grški premier po državah Evropske unije išče podporo za svoj način reševanja krize v Grčiji, pa grški škofje napotke iščejo v Vatikanu. Te dni se namreč mudijo na obisku ad limina. Včeraj jih je v avdienco sprejel tudi papež Frančišek in jih opogumil, naj kulturi pesimizma nasprotujejo s pričevanjem bratstva in solidarnosti, zlasti do najrevnejših. Pozval jih je, naj se ne utrudijo vse pozivati k zaupanju v prihodnost. Duh solidarnosti, za katerega je vsak kristjan poklican, da pričuje s konkretnostjo vsakdanjega življenja, predstavlja kvas upanja, je poudaril papež. Pomembno je, da škofje ohranjajo konstruktivne odnose z državnimi oblastmi in tudi z različnimi družbenimi komponentami, da bi na ta način širili to perspektivo solidarnosti, tudi z držo dialoga in sodelovanja z drugimi evropskimi državami.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...