Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Nadškof Oscar Romero, priznanje mučeništva

Svet | 03.02.2015, 16:17 Tone Gorjup

Papež Frančišek je danes podpisal dekret o priznanju mučeništva nadškofa Oscarja Romera, ki so ga 24. marca 1980 med mašo v bolniški kapeli v San Sálvadorju ubili najeti morilci. S tem je odprta pot za njegovo beatifikacijo, saj je bilo v postopku potrjeno, da je umrl „kot žrtev sovraštva do vere“ in ne kot politična figura. Papež je obenem podpisal dekrete o mučeništvi treh misijonarjev v Peruju, ki so jih leta 1991 umorili gverilci.

Za nekatere „rdeči škof“ Oscar Romêro, ki je simpatiziral s teologijo osvoboditve, se je rodil leta 1917 v revni družini na jugu El Sálvadorja. Osnovno izobrazbo, ki so mu jo omogočili dobrotniki, je dobil v šolah, ki so jih vodili redovniki. Študij teologije je končal v Rimu in bil leta 1942 posvečen v duhovnika. Po drugi svetovni vojni je vodil številna laična občestva v domači škofiji in se zavzemal predvsem za uboge. Leta 1974 je postal škof v Santiago de Maria, tri leta zatem pa nadškof v San Salvadorju. Kot borec za človekove pravice je postal žrtev nasprotnikov. Med mašo v bolniški kapeli ga je ubil ostrostrelec. Leta 1993 so začeli postopek za njegovo beatifikacijo. Osebno se je poznal s svetim Janezom Pavlom II., ki se je ob obisku v El Salvadaroju dvakrat ustavil na njegovem grobu. Za papeža Benedikta XVI. je nadškof Romero „božji mož“. Sedanji papež Frančišek pa ga je že večkrat omenjal v svojih nagovorih in ga dal za zgled zavzemanja za najbolj uboge.

Vir: Vis, CNA

Svet, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...