Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Rebalans znižuje sredstva za rojake

| 11.02.2015, 12:00 Matjaž Merljak

Člani komisije Državnega zbora za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu niso podprli predloga, da se višina sredstev v proračunu za leto 2015 vrne na izhodiščno raven. Po predlaganem rebalansu se namreč znižuje za 785.000 evrov, kljub temu, da se bo vrednost celotnega proračuna zvišala.

Komisija se je v torek, 10. februarja 2015, seznanila s predlogom rebalansa proračuna za leto 2015. Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je na seji pojasnil, da je za Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS predvidenih 8,1 milijona evrov, kar je 785.000 evrov manj, kot je bilo načrtovano sprva.

Opozoril je, da se proračunska sredstva za urad stalno zmanjšujejo in posvaril, da gre za "najnižjo točko". "Zdaj moramo poskušati preživeti, a dolgoročno bo treba poiskati druge vire financiranja in druge rešitve," je poudaril.

Pojasnil je, da bodo tudi po zaslugi tega, da so letos že objavili razpise ter zainteresiranim društvom in drugim uporabnikom v zamejstvu in po svetu tudi že izdali odločbe, zagotovili sredstva za redno delovanje slovenskih društev zunaj meja domovine. Bo pa po njegovih besedah treba skrčiti sredstva za delovanje urada in za razvojne možnosti. Minister sicer glede slednjih računa na denar iz kohezijskega sklada in od čezmejnih projektov.

Poslanska skupina SDS je predlagala amandma, po katerem bi sredstva za Slovence v zamejstvu in po svetu vrnili na izhodiščno raven. Kot je poudaril Danijel Krivec iz SDS, zniževanje sredstev sosednjim državam daje signal, da svojih manjšin in zdomcev ne cenimo, saj se proračun za leto 2015 na splošno zvišuje za 461 milijonov evrov, višja pa je tudi postavka za manjšine, ki živijo v Sloveniji. "Če amandmaja ne bomo podprli, bomo zvezali roke ministru, ki se ne bo mogel več pogajati," je opozoril. Dodal je, da ima končno besedo pri rebalansu odbor DZ za finance, nato pa o njem glasuje še DZ. S Krivcem se je strinjal poslanec narodnih skupnosti Laszlo Göncz, ki je menil, da je manjšinska problematika zelo občutljiva, obenem pa gre za tako majhen znesek, da se o znižanju postavke sploh ne bi smeli pogajati. Podporo amandmaju SDS je napovedala tudi Ljudmila Novak iz NSi. Poslanci koalicije so v razpravi o amandmaju po drugi strani hvalili ministra Žmavca, ker je, kot je dejala Marinka Levičar (Desus) "racionalno zagrizel v kislo jabolko znižanja sredstev" in zagotovil, da Slovenci v zamejstvu in po svetu ne bodo prikrajšani, temveč bo šlo le za racionalizacijo sredstev za pristojni urad. "Tudi Slovenci v zamejstvu in po svetu vedo, da je kriza," pa je dejala Violeta Tomić iz ZL, ki je napovedala, da se bo zaradi moralne dileme glede tega, komu je bolje vzeti denar na račun drugega, glasovanja vzdržala. Člani komisije so po živahni razpravi s šestimi glasovi proti trem zavrnili amandma SDS, da se sredstva vrnejo na izhodiščno raven.

Vir: STA

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.