Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar

O globinah neverjetnega in nepoznanega

| 07.01.2015, 11:57 Matjaž Merljak

Katoliški dom prosvete v Tinjah in Katoliška akcija iz Celovca sta 3. in 4. januarja 2015 pripravila tradicionalno novoletno srečanje. Tokratna tematika so bili presežniki - odprti za lepo, dobro in sveto. Objavljamo zapis, ki sta za ga katoliški tednik krške škofije Nedelja pripravila Marija Gruškovnjak in Vincenc Gotthardt.

»Vi ste presežniki!« – Tako je rektor Doma v Tinjah Jože Kopeinig, ki je skupaj s Katoliško akcijo organiziral Novoletno srečanje 2015, imenoval predavatelje tega tradicionalnega druženja Slovencev v hiši dialoga. V soboto, 3., in v nedeljo, 4. januarja 2015, je dobila beseda »presežnik« dodatno konotacijo: prenesena je bila na ljudi, ki s svojimi delom ustvarjajo neverjetno, odkrivajo nepoznano in prodirajo v globine stvarstva.

Prvi takšen »presežnik« je bil astrofizik in vodja oddelka pri European Space Agency na Nizozemskem Marko Bavdaž. Spregovoril je o odkrivanju ter osvajanju vesolja. »Dokler smo pri raziskovanju vesolja vezani na zemljo, smo zelo omejeni,« je poudaril. Nove optike, vedno boljši teleskopi in nove rakete omogočajo vedno natančnejše spoznavanje vesolja. Razvijanje te tehnologije pride prav tudi na zemlji za kakovostni tehnološki razvoj. »Čim globlje gledamo v vesolje, tem jasneje vidimo v preteklost,« poudarja Marko Bavdaž. Ta globoki pogled na začetke časa pa omogočajo vedno boljši instrumenti, ki jih raziskovalci pošiljajo v vesolje. »Instrumenti, ki jih danes razvijamo, nam bodo pokazali rezultate čez kakih petnajst let,« pravi.

Dr. Marko Bavdaž
Dr. Marko Bavdaž © Vincenc Gotthard, Nedelja

Esktremni smučar Davo Karničar, ki je presmučal velike alpske stene v Sloveniji kakor tudi v tujini, je spregovoril o svojih presežnikih in zakaj se odloča za to tvegano smučanje. Pri njem se je začelo z vizualnimi vtisi, saj je doraščal s snegom v gorah. Kadar se odpravlja na svoja ekstremna smučanja – prvi na svetu je smučal z vrha Everesta –, pa je njegovo vprašanje pred odhodom: »Je prav, da grem na to pot? Sem prav razpoložen, je doma vse v redu? Takrat vem, da smem na pot. Pomaga iskrena molitev, potrebno pa je tudi iskreno občutenje.«

Slovenski znanstvenik Igor B. Mekjavič je spregovoril o tem, kaj se v telesu medicinsko spremeni v skrajnem okolju, bodisi v mrazu ali vročini, bodisi na visoki nadmorski višini ali globoko pod morsko višino. Kirurg Jurij Gorjanc, ki opravlja svoje delo v bolnišnici v Št. Vidu ob Glini in je član helikopterske reševalne ekipe za ljudi, ki se ponesrečijo v gorah, je zbranim v Tinjah predstavil raziskavo, da lahko rešijo tudi zmrzle prste, če ožilje ni pokvarjeno.

V poznem sobotnem popoldnevu so Davo Karničar, Igor B. Mekjavič in Jurij Gorjanc v sproščenem pogovoru okrogle mize, ko sta se jim pridružila še koncertna pevka Bernarda Fink in nekdanji profesionalni kolesar Peter »Paco« Wrolich, pripovedovali o svojem delu. Njihove pripovedi niso zvenele kot, da jih pripovedujejo »presežniki«, ne, vse, kar so in še ustvarjajo, vsak na svojem področju, jim je v veselje in veliko zadoščenje, ko s svojimi podvigi, rezultati, in Bernarda Fink s pesmijo, razveseljujejo in osrečujejo soljudi. Bernarda Fink: »Prvič slišim besedo presežnik. Nikoli nisem hotela biti presežnik. To, kar delam, delam s srcem in rada.« Pogovor s »presežniki« je obzirno vodila Marija Gruškovnjak.

Gostje okrogle mize novoletnega srečanja v Tinjah
Gostje okrogle mize novoletnega srečanja v Tinjah © Vincenc Gotthard, Nedelja

Novoletno srečanje ne bi bilo popolno, če sobotnega večera ne bi zaključili z odprtjem razstave in kulturnim programom. Peter Fister je v kratkih besedah predstavil svoj življenjski opus slik – osebnega razumevanja prostora. V tem opusu je združeno vse od farnih cerkva, do vaških podružnic in znamenj – tudi naših koroških križev do fresk na stavbah. Obsežna predstavitev celotne razstave bo v Tinjah 19. januarja 2015. Celotno večerno prireditev so popestrili pevke in pevci »Korenine Danice« in Kežarjevi vnuki iz Št. Primoža. Domača pesem starejših in svežina mladih sta razveselila vse navzoče in tako lepo zaokrožila zanimive, bogate dogodke sobotnega dneva.

Zimska idila nedeljskega dopoldneva je gotovo še podkrepila vse globoke, s posebnim humorjem spremljajoče misli patra Marka Rupnika. Najlepše bi bilo predstaviti vse, kar je povedal, od začetka do konca. A naj bo za pokušino samo nekaj stavkov: Prijateljstvo je pot Cerkve. Teologija je sinteza Kristusovega življenja – razbrati Kristusovo misel skozi življenje. Osnovna kategorija v življenju je prijateljstvo, odnos je spoznanje vere in ljubezni. Roke so enako pomembne kakor duša; žuljave roke so svete roke, ki blagoslavljajo. Božja ljubezen: Bog mi je dal ob pravem času pravega človeka. Spomin pomeni, da te nekaj veže na nekoga.

Romanje od posameznika do človeka: Posameznik je izraz človeške narave – nepopolnost in se ves čas trudi, da bi bil boljši, kakor je njegova narava. Posameznik naj bi uresničil nadnaravo in je ves čas v konfliktu.

Življenje, ki ga pridobimo, je občestveno. Edina stvar, ki ne funkcionira, so medsebojni odnosi! Način božje navzočnosti je živeti drug z drugim.

Lepa popotnica za dneve, ki so pred nami, so bile zaključne besede: Krščanstvo je sprejemanje. Boga se ne išče, Boga se sprejema. Cerkev je prostor občestva.

Udeleženci novoletnega srečanja v Tinjah
Udeleženci novoletnega srečanja v Tinjah © Vincenc Gotthard, Nedelja