Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Dom v Tinjah (foto: Matjaž Merljak)
Dom v Tinjah

Novoletno srečanje v Tinjah o presežnikih

| 01.01.2015, 23:13 Matjaž Merljak

Tradicionalno srečanje, ki v dneh po začetku novega leta poteka v katoliškem domu prosvete Sodalitas, bo letos mdr. gostilo dr. Marka Bavdaža z Nizozemske, ekstremnega smučarja Dava Karničarja, kolesarja Petra Wrolicha z avstrijske Koroške in p. Marka Rupnika. Rektor tinjskega doma, ki prireditev pripavlja skupaj s Katoliško akcijo iz Celovca, Jože Kopeinig v svojem razmišljanju razkrije, zakaj bodo govorili o presežnikih - odprtih za lepo, dobro in sveto.

Knjiga "Slovenija v presežnikih" odličnega fotografa ter občudovalca lepot in čudes Slovenije me je na mah navdušila, predvsem beseda presežniki.

Kdo so presežniki? So to gore in hribi, drevesa, z zajetnimi krošnjami, ali s koreninami, ki se prepletajo globoko v zemlji, so to kulturni spomeniki, so to stolpi, mostovi, so to slapovi ali podzemeljska jezera?

Presežniki so ljudje, ki razkrivajo globine zemlje in prodirajo v nedrja stvarstva - vesolja in atomskih jeder.

Presežniki so znanstveniki, ki s svojimi odkritji širijo naša obzorja; umetniki, ki nam odstirajo zavese pred skrito lepoto, ki se tolmači le ljudem, ki po njej hrepenijo.

Presežniki so športniki, ki s svojimi vztrajnimi napori dosegajo rekorde in zmage bolj in prej nad samim seboj kakor nad tekmeci.

Presežniki so ljudje, ki s čistimi nagibi premagujejo zlo in brišejo solze jokajočim in žalostnim.

Presežniki so ljudje, ki sredi samote življenja najdejo poti k drugim in tako pričarajo smeh na licih pozabljenih.

Presežniki smo vsi, ki smo odprti za lepo, dobro in sveto okoli nas in v nas samih.

Presežniki smo vsi, ki ne gledamo v povratno ogledalo, temveč gremo naproti Neskončnemu in Brezmejnemu, Bogu, ki presega naše najgloblje misli in nagibe!

Jože Kopeinig

Glavne točke programa srečanja

Sobota, 3. januar 2015

09.15 Predavanje in razprava v dveh delih: dr. Marko Bavdaž - Nizozemska, astrofizik in vodja oddelka pri European Space Agency na Nizozemskem "Presežnost znanstvenih raziskav in dosežkov - predvsem pri odkrivanju ter osvajanju vesolja" 

14.30 Film:Davo Karničar - Jezersko,ekstremni smučar "Na smučeh - ne tvegamo, če smo prav naravnani" prof. dr. Igor B. Mekjavič - Ljubljana, Institut Jožef Stefan "Od Planice do Marsa - raziskave človekove fiziologije v najbolj ekstremnih razmerah" OA dr. Jurij Gorjanc - Koroška, kirurg in gornik "Med poklicem kirurga in gorskega reševalca - vse v službi ljudem"

17.00 Okrogla miza ČLOVEK V SKRAJNIH RAZMERAH OA dr. Jurij Gorjanc (kirurg in gornik) Davo Karničar (smučar) prof. dr. Igor B. Mekjavič (raziskovalec) Peter Paco Wrolich (kolesar) Moderacija: Marijan Velik - glavni urednik slovenskih sporedov ORF 

19.30 Odprtje razstave in kulturni večer univ. prof. dr. Peter Fister - Ljubljana "Sakralna arhitektura kot vrednota bivalnega okolja v slovenskem prostoru" Mešani pevski zbor "Korenine" SPD "Danica" iz Št. Primoža

Nedelja, 4. januar 2015

09.00 Predavanje v dveh delih p. dr. Marko Rupnik DJ - Rim, teolog in umetnik "Vsaka lepota in spoznana resnica sta simbol presežnosti v slutnji NEPRESEŽNEGA"

12.00 Sv. maša vodi: p. dr. Marko Rupnik 

Več