Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Izšel Janšev zgodovinski roman Noriško kraljestvo, Beli panter

Slovenija | 20.12.2014, 10:47

Pri založbi Nova obzorja je izšel prvi zgodovinski roman predsednika SDS Janeza Janše z naslovom Noriško kraljestvo, Beli panter. Gre za prvo iz niza romanov o Noriškem kraljestvu in prikazuje otroštvo in mlada leta glavnega junaka, njegovo družino, ljubezni in prijatelje, ki jih zaznamuje nastanek kraljestva.

Roman sledi znanim zgodovinskim dejstvom iz tega oddaljenega obdobja, kar po eni strani prinaša razmeroma trdno oporo napeti in romantični zgodbi. Opisuje življenje prebivalcev na prelomu iz 3. v 2. stoletje pred našim štetjem na ozemlju, kjer so danes Slovenija in sosednje države.

Po Janševih besedah je odločitev, da napiše knjigo, nastala leta 2009, ko se je udeležil simpozija o etnogenezi v Bovcu. Vire in dokumentacijo za roman je zbiral vse odtlej, medtem ko je roman pisal v preteklih petih mesecih.

Na predstavitvi knjige je poudaril, da to ni znanstveno delo, ampak poskus osvetlitve nekega časa, ki lahko pojasni sedanjost Na vprašanje, kdaj bodo sledila naslednja dela, pa je avtor odgovoril, da je to odvisno od zanimanja po prvem delu.

Predstavitve knjige se je udeležila tudi zgodovinarka Andreja Valič Zver in roman označila za podatkovno bogato in s skoraj filigransko natančnostjo podano zanimivo pripoved o življenju na našem ozemlju pred več kot dvema tisočletjema. Po njenem mnenju se v romanu kaže avtorjevo "izredno poznavanje doslej odkritih in znanih materialnih ter pisnih zgodovinskih virov, pa tudi novejših jezikoslovnih in genetskih analiz".

Zgodovinski roman iz tega obdobja je na Slovenskem redek. Po njenem mnenju roman pomembno zapolnjuje vrzel, obenem pa kar "kliče po filmski ali televizijski upodobitvi".

Janša je avtor več knjig drugih žanrov, med drugim Premiki (1992), Okopi (1994), je soavtor knjige 7 let pozneje (1995) in avtor zbornika z naslovom 8 let pozneje (1996).

Slovenija, Politika
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...