Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Luč miru iz Betlehema pri frančiškanih na Tromostovju v Ljubljani (foto: p. Ivan Rampre)
Luč miru iz Betlehema pri frančiškanih na Tromostovju v Ljubljani

AUDIO: Nadškof Zore sprejel luč miru iz Betlehema

Slovenija | 18.12.2014, 13:51

Plamen luči miru iz Betlehema se pred božičnimi prazniki širi po številnih državah sveta, že 24. leto zapored tudi po Sloveniji. Sinoči ga je pri študentski maši v cerkvi Marijinega oznanjenja v Ljubljani sprejel nadškof Stanislav Zore. Zasvetil je že tudi v nekaterih državnih ustanovah.

Luč miru iz Betlehema je v Slovenijo prispela z Dunaja. Konec tedna so sledili regijski sprejemi, zdaj jo skavti in predstavniki organizacij, ki sodelujejo v projektu, delijo med ljudi dobre volje. Sinoči so jo ponesli k frančiškanom na Tromostovju v prestolnici, kjer so zbranim pri večerni sveti maši predstavili letošnjo poslanico.

Nadškof Zore je v nagovoru po evangeliju med drugim opozoril, da so besede gesla Za tvoj dar mi je mar, ki spremlja tokratno akcijo, najprej povezane z našim odnosom do Božjega prihajanja. "Dragi kristjan, ti je mar za Božji dar Jezusa Kristusa, za Božji dar Odrešenika, za Božji dar luči in za Božji dar miru," je potrkal na vest vsakega od nas. Nadškof Zore upa, da nam je mar za to, saj v nasprotnem primeru nimamo najpomembnejšega, kar bi podarjali drug drugemu, to je Boga.

Plamen luči miru iz Betlehema nas po njegovih besedah opominja, da mora ta goreti v nas. "Dokler v meni ne bo luči, dokler v meni ne bo svetlobe, ne bom prepoznal daru svojega brata in sestre." Samo Božja svetloba je, tako nadškof Zore, dovolj močna, da tudi bližnjega razkrije kot Božji dar. Le če nam bo mar za Božji dar v Jezusu Kristusu ter bratih in sestrah, bo naš svet postajal svet luči in svet miru.

Danes je luč miru iz Betlehema sprejel predsednik države Borut Pahor. V začetku tedna je zasvetila tudi pri predsednikih vlade in parlamenta, Miru Cerarju in Milanu Brglezu, gori tudi že na uradu za mladino, pri varuhinji človekovih pravic, na Generalni policijski upravi in notranjem ministrstvu ter še marsikje.

Nadškof Stanislav Zore
Nadškof Stanislav Zore © p. Ivan Rampre

Betlehemska lučka
Betlehemska lučka © p. Ivan Rampre

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...