Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Kitajska zastava (foto: wiki)
Kitajska zastava

Zakaj je Frančišek zavrnil srečanje z dalailamo?

Cerkev po svetu | 16.12.2014, 10:28 Marta Jerebič

Kitajska bo še naprej iskala poti za konstruktiven dialog s Svetim sedežem. S temi besedami se je tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva včeraj odzval na novinarsko vprašanje o tem, kako Kitajska ocenjuje odločitev papeža Frančiška, da se ne sreča z dalailamo, ki se je mudil v Rimu.

Tibetanski budistični voditelj dalailama se je prejšnji teden v Rimu mudil na srečanju Nobelovih nagrajencev za mir. Želel se je srečati s papežem Frančiškom, a so to v Vatikanu zavrnili. Za italijanske medije je povedal, da je sam stopil v stik z Vatikanom, vendar so mu povedali, da bi srečanje lahko povzročilo težave.

Tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je pojasnil, da papež dalajlamo sicer zelo ceni, vendar je bila njegova prošnja zavrnjena "iz očitnih razlogov". Takšna odločitev ni bila sprejeta iz strahu, temveč da bi "se izognili trpljenju tistih, ki že tako trpijo". S tem je mislil na tajno katoliško Cerkev, ki je zvesta papežu.

Oblasti v Pekingu imajo dalajlamo za separatista, zato se jezno odzovejo vsakič, ko ga sprejme kateri od tujih državnikov. Dalajlamo je nazadnje sprejel Benedikt XVI. leta 2006, a leta 2007 in 2009, ko se je tudi mudil v Rimu, do srečanja ni prišlo. Enako potezo je sedaj zavzel Frančišek, ki si zelo prizadeva za izboljšanje diplomatskih odnosov s Kitajsko, ki so prekinjeni že od leta 1951.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva je ob tem dejal, da je Kitajska vedno iskrena v želji po izboljšanju odnosov s Svetim sedežem in da je opazila tokratno držo Vatikana. Izrazil je upanje, da bo »Vatikan skupaj s Kitajsko napel vse sile, da se bosta obe strani lahko srečali na sredini za izboljšanje dvostranskih odnosov.«

Kot je že pred dnevi poročal spletni portal Vatican Insider, naj bi bila v igri možnost sklenitve dogovora o imenovanju škofov, s čimer bi odpravili nezakonita posvečenja škofov. Danes naj bi bila sicer večina škofov, tudi tisti, ki so bili posvečeni brez papeževe odobritve, v občestvu z Rimom. A trd oreh, ki ga je treba streti ostaja sporazum o samem postopku imenovanja škofov.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.