Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Nekdanji poljski premier Tusk prevzel vodenje Evropskega sveta

Svet | 01.12.2014, 14:53 Andrej Šinko

Belgijec Herman Van Rompuy se je po petih letih poslovil od mesta predsednika Evropskega sveta. Vodenje je predal nekdanjemu poljskemu premierju Donaldu Tusku. Slednji je poudaril, da v Evropi potrebujemo politično enotnost, vse sile pa moramo usmeriti v končanje gospodarske krize.

Nekdanji poljski premier Tusk je bil za predsednika Evropskega sveta in predsednika vrha območja evra izvoljen za dve leti in pol, do 31. maja 2017, ob možnosti enkratnega podaljšanja mandata. Ob uradnem prevzemu položaja je povedal: „Imamo tudi sovražnike, ne samo skeptikov. Dragi prijatelji politika se vrača v Evropo, zgodovina se vrača. V teh časih potrebujemo vodstvo in politično enotnost. Vse napore moramo usmeriti v končanje gospodarske krize, naša odgovornost je, da dokončno vzpostavimo monetarno unijo. To nalogo jemljem zelo resno. Spomniti moram tudi na skupno valuto, evro. Ta je naša prednost, ne šibkost. Evropska unija mora biti močna tudi navzven, zavarovati mora svoje meje in podpreti soseščino, ki deli naše vrednote. O donosih med Evropo in ZDA pa, oboji smo odgovorni za prihodnost naših odnosov. Prihajajoče leto bo odločilno.

Takšno imenovanje predsednika Evropskega sveta so države članice vzpostavile leta 2009 z lizbonsko pogodbo, da bi uskladile in poenotile evropsko politiko, saj je bil do takrat na čelu evropskega političnega vrha vsakih šest mesecev drug voditelj. Prvi stalni predsednik Van Rompuy odhaja brez pompa, kot je predsedoval. Ob tem pa pravi: „Prepričan sem, da je Evropski svet v dobrih rokah, v rokah izkušenega moža, pravega Evropejca, odprtih misli in srca. Predsednik Evropskega sveta predstavlja unijo kot celoto, zahod in vzhod, sever in jug, male in velike države, bogatejše in revnejše narode, stare in mlade. Evropejci smo združeni preko vrednot, ki naredijo našo celino edinstveno.Van Rompuy še meni, da lahko Evropska unija ostane stabilna samo, če ostane odprti prostor svobode in prostor zaščite pred vsemi nevarnostmi in strahovi.

Svet, Evropska Unija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...