Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Gorbačov 25 let po padcu Berlinskega zidu razočaran nad Zahodom

Svet | 08.11.2014, 17:49 Tone Gorjup

Zadnji sovjetski državni in partijski voditelj Mihail Gorbačov, ki velja za enega od očetov združitve Nemčije, 25 let po padcu Berlinskega zidu ne skriva razočaranja nad Zahodom in reševanjem ukrajinske krize. Med slovesnostjo v Berlinu je dejal, da Zahod s svojo politiko glede Ukrajine postavlja na kocko vse, kar je bilo pred leti pridobljeno.

Gorbačov Zahodnemu svetu in še zlasti ZDA očita, da po političnih spremembah leta 1989 nista držala obljub. Namesto tega sta se razglasila za zmagovalca hladne vojne in se okoristila na račun šibkosti Rusije. Prepričan je, da je Zahod že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja v odnosu do Rusije začel spodkopavati zaupanje, ki je omogočilo mirno revolucijo v Nemčiji in Srednji Evropi. V zvezi s konfliktom v Ukrajini je Gorbačov mnenja, da je svet na pragu nove hladne vojne, ki se je po prepričanju nekaterih že začela.

83-letni Nobelovec za mir je na prireditvi "Cinema For Peace Foundation" znova pozval k razumevanju aktualne politike Moskve glede ukrajinske krize. Najnovejše izjave ruskega predsednika Vladimirja Putina je treba razumeti kot poskus zmanjšanja napetosti in vzpostavitve nove podlage za partnerstvo. Gorbačov se je ob tem zavzel tudi za obojestransko ukinitev ukrepov.

Oče perestrojke se te dni mudi v Nemčiji, kjer so se včeraj začela praznovanja ob 25. obletnici padca Berlinskega zidu. Vrhunec bodo dosegla jutri z velikim spektaklom pred Brandenburškimi vrati. Več kot 150 kilometrov dolg in nekaj metrov visok zid, ki je za skoraj tri desetletja v celoti zaprl tedanji Zahodni Berlin, je padel 9. novembra 1989.

Vir: STA

Svet
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...