Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Dr. Milan Zver (foto: Izidor Šček)
Dr. Milan Zver

Zver v Strasbourgu o stanju demokracije v Sloveniji

Slovenija | 27.11.2014, 09:47

Evropski poslanec Milan Zver je na zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu opozoril na kršitve temeljnih človekovih pravic, ki se v slovenskem pravosodju, predvsem v primeru Patria, dogajajo predsedniku SDS Janezu Janši. V pogovoru za naš radio je Zver ocenil tudi naložbeni načrt, ki ga je razgrnil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

"Tudi znotraj Evropske unije se soočamo s kršitvami temeljnih človekovih pravic, tudi v moji domovini Sloveniji. Pa to ne kogarkoli. Brez konkretnih dokazov je bil za dve leti zaprt nekdo, ki naj bi dobil obljubo nagrade, ne nagrado, obljubo nagrade za nek posel," je pred evropskimi poslanci opozoril Zver. Za Radio Ognjišče je dodal še: "Gre za nekdanjega predsednika Evropskega sveta, dvakratnega predsednika vlade in aktualnega vodjo opozicije Janeza Janšo. Vsi vedo, da bo sodba na koncu razveljavljena, a dejstvo ostaja - v osrčju Evropske unije obstaja politični zapornik, ki je zaprt že 158 dni. V Ljubljani ljudje vsak dan protestirajo pred vrhovnim sodiščem. Zahtevajo reformo sodstva z lustracijo in osvoboditev Janeza Janše. In pričakujejo pomoč Evrope."

Zver se je tudi vprašal, kdaj bodo evropske ustanove postale enako sočutne in občutljive za kršitve temeljnih človekovih pravic znotraj meja povezave, še posebej v postkomunističnih državah.

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...