Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Ivan Esenko - pisatelj, fotograf in naravovarstvenik

| 09.10.2014, 12:05 Damijana Medved

Ivana Esenka poznam kot naravovarstvenika, pravega navdušenca nad vsem, kar raste in živi v naravi in se mi je tako zdel kot nalašč za izbiro sobotnega gosta na dan, ko goduje Frančišek Asiški.

Dobršen del svojega – tudi poklicnega – življenja je posvetil čebelarstvu. V oddaji je orisal razvoj svoje čebelarske poti, ki ga je med drugim vodila tudi v Kenijo, na kar je še danes zelo ponosen. Po delu v gospodarskem sektorju, se je zaposlili na Veterinarski fakulteti v Ljubljani, pred šestimi leti pa se je zgodil še en karierni preskok. Presedlal je v založništvo in se zaposlil v založbi Oka, kar ga je od ustvarjalca potegnilo v celoten krog razvoja knjige; od njenega nastanka do točke, ko pride knjiga do bralca.

Navdih za pisanje črpa iz svojega vsakodnevnega življenja, pravi, da so zapisi, ki jih objavljajo različni časopisi, pravzaprav »doživljajski spisi«, saj vse, kar zapiše, dejansko doživi.

V zadnjem času piše knjige tudi za otroke in poudarja, da se z otroki ne smemo pogovarjati otročje, ampak otroško, zato je tekst povsem verodostojen. Poudarja, da je otroke treba jemati resno in je tako prepričan, da otrok, ki bo npr. krmil ptice, skrbel, da bo korito vedno polno, razvil neko skrb in odgovornost in tako odrasel v skrbno in odgovorno osebo.

V pogovoru sem poleg različnih stvari, ki jih naš gost, Ivan Esenko počne in dela, odkrila, da je tudi bibliotekar, saj je v letih zanimanja za naravo sestavil že kar zajetno nekaj tisoč primerkov veliko zbirko knjig.

Pravi, da je fotografiranje pravzaprav njegov način življenja. Fotografsko opremo ima neprestano s seboj in je tudi nenehno na preži za dobrimi motivi. Fotografija je imenitna podpora pisanju, zato se mu zdi, da fotografija bistveno bolj prepriča kot besede; pri čemer je vesel priložnosti, ko lahko fotografije resnično pridejo do izraza.

Naš gost je v oddaji večkrat poudaril, kako veliko škode si naredimo, če škropimo svoj vrt. Ko škropimo t.i. škodljivce (ki to seveda niso), s tem škropimo tudi vse ostalo, kar raste na vrtu. Vrt moraš imeti dejansko rad in poudarja, da naj se za vrt odločijo tisti, ki so zanj tudi pripravljeni skrbeti.

Več pa v oddaji, zato lepo povabljeni k poslušanju.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...