Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Vesna Sever Borovnik (foto: ARO)
Vesna Sever Borovnik

Plesno izročilo Bele krajine in Kostela

Slovenija | 06.10.2014, 21:00

V oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo predstavili del plesnega izročila Bele krajine in Kostela. Starejše gradivo smo povzeli iz arhiva GNI, novejši posnetki – uprizoritev starodavnega običaja romarskega vrtca, pa so nastali konec avgusta pri cerkvi na Žežlju nad Vinico.

„Na slovenskem etnokoreološkem zemljevidu Bela krajina zavzema specifično mesto. Najprej zaradi plesnih oblik, ki so drugim predelom slovenskega ozemlja tuje, nadalje zaradi sobivanja plasti ljudskega plesa različnih starosti, kakor tudi zaradi bogatega plesnega folklorizma in vsaj deloma istočasnega življenja plesa v prvotni – živi tradiciji in drugotni obliki – plesu na odru“, je v spremni besedi k zgoščenki Slovenske ljudske plesne viže: Bela krajina in Kostel iz arhiva Glasbeno narodopisnega inštituta zapisala dr. Rebeka Kunej.

Poleg nekaj plesnih viž iz omenjene zgoščenke smo v oddaji predvajali tudi posnetek romarskega vrtca, ki ga je konec avgusta letos pri cerkvi na Žežlju nad Vinico uprizorilo Kulturno umetniško društvo Oton Župančič Vinica in pobudnik gospod Vlado Starešinič. Projekt so izvedli skupaj s Folklorno skupino Dragatuš, Folklorno skupino iz Starega trga ob Kolpi, Preloškimi muzikanti ter pevkami in pevci iz Črnomlja in Semiča. Romarski vrtec – starodavni romarski običaj so predstavili prvič po skoraj 80-ih letih. In zakaj ravno na Žežlju? Žeželj je priljubljena belokranjska romarska cerkev in na mali šmaren vsako leto tam za viniško župnijo poteka osrednje romanje. V preteklosti se je romanja udeleževalo veliko romarjev iz Bele krajine, pa tudi iz Hrvaške.

Romarski vrtec je najstarejša oblika plesa v določenih predelih na Slovenskem; predvsem na Dolenjskem in Štajerskem. Sama beseda vrtec izhaja iz glagola vrteti in je sinonim za ljudsko vrtenje. Romarski vrtec naj bi bila romarska igra, oziroma ples, ki so ga uprizarjali romarji že od 17. stoletja dalje do začetka 2. svetovne vojne. Najbolj znane uprizoritve romarskih vrtcev so bile na na Dolenjskem; na Žalostni gori nad Mokronogom, na Zaplazu in na Trški gori. Na belokranjskem romarski vrtec ni bil prisoten, se je pa romarskega vrtca na Žalostno goro nad Mokronogom udeleževalo veliko Belokranjcev.

Vabljeni k poslušanju oddaje.

Slovenija, Radijski utrip, Oddaje
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...