Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

V Indiji v zadnje pol leta 600 napadov na verske manjšine

Cerkev po svetu | 30.10.2014, 14:19 Marta Jerebič

Indijski mediji so v zadnje pol leta poročali o več kot 600 primerih napadov na verske manjšine. Krivci medtem ostajajo nekaznovani. Indijski jezuiti, ki so povezani v mrežo Jezuiti v družbeni akciji, so zato na osrednjo vlado in več vlad indijskih zveznih držav naslovili poziv, naj sprejmejo nujne ukrepe za končanje gonje proti verskim manjšinam.

Jezuiti opozarjajo, da številni politični voditelji izrekajo podporo radikalnim skupinam in skrajnim hindujcem, kar po mnogih krajih sproža nasilje. Nekaznovanost storilcev pa še bolj spodbuja skrajneže, ki ustvarjajo neslogo in polarizirajo družbo. Stanje se je pod novim predsednikom vlade Narendrom Modijem, ki izhaja iz hindujske nacionalistične stranke, še poslabšalo. Že samo v stotih dneh nove vlade beležijo porast sovražnega govora proti muslimanom in kristjanom. Norčujejo se iz njihove identitete in vere, prav tako pod vprašaj postavljajo njihovo državljanstvo. Nasilje, delitve in sumničenja se množijo. Krščanska skupnost je tarča nasilja predvsem v zveznih državah Uttar Pradesh, Madhya Pradesh in Orissi.

Cerkev po svetu
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...