Američani bodo volili nov kongres, Obamo skrbi izguba senatne večine

Svet | 03.11.2014, 12:00 Andrej Šinko

Američani bodo jutri volili nov kongres, s katerim bo moral demokratski predsednik Barack Obama sodelovati zadnji dve leti svojega drugega mandata. Volilne napovedi njegovi stranki ne obetajo nič dobrega, saj ji napovedujejo izgubo senatne večine. To bi vladi povzročilo težave, saj bi republikanci lahko blokirali vse njene predloge, zelo verjetno pa bi takšno razmerje moči v kongresu vplivalo tudi na prihajajoče predsedniške volitve.

Američani vsaki dve leti volijo vseh 435 članov zveznega predstavniškega doma in tretjino senatorjev, ki imajo šestletne mandate. Volijo tudi guvernerje zveznih držav in teritorijev, člane državnih kongresov, župane in druge funkcionarje. Letos je za guvernerske volitve na vrsti 36 od 50 zveznih držav in tri čezmorska ozemlja - Guam, Deviški otoki in Marianski otoki.

Zanimiva bo predvsem bitka za prevlado v senatu, kjer lahko republikanci prevzamejo večino. S tem bi prevladali v obema domovoma in otežili delo predsednika Obame. Vse več Američanov sicer meni, da gre država pod njegovim vodstvom v napačno smer. »Dejansko se je podpora predsedniku Obami znižala, njegovo delo podpira približno 40 odstotkov volivcev,« pravi profesor s Fakultete za družbene vede dr. Bogomil Ferfila. Ob tem pa dodaja, da ko govorimo o ZDA velja, da ima predsednik v drugem mandatu praviloma nižjo podporo. Na vmesnih volitvah pa je nižja tudi volilna udeležba, kar je dobro predvsem za republikance. »Praviloma se teh volitev ne udeležijo ženske in mladi, ki so tradicionalni volivci demokratov. Nekaj razočaranja pa je tudi pri manjšinah, zlasti špansko govoreči populaciji, kajti več milijonov imigrantov še vedno ni dobilo praktično nobenih dokumentov in dovoljenj za bivanje, kar pa zamerijo predsedniku Obami,« še pravi sogovornik.

Profesor Ferfila je v pogovoru za Radio Ognjišče spregovoril tudi o tem kako lahko vmesne volitve vplivajo na predsedniške, ki bodo za dve leti. Poudaril je, da v kolikor bi republikancem uspelo osvojiti večino tudi v senatu, niso nič bližje zmagi na predsedniških volitvah. Glede blokade posameznih predlogov vlade v senatu pa morajo republikanci premisliti, meni Ferfila. Ob tem pojasnjuje, da se volivci na predsedniških volitvah ne bodo odločali glede na resnico, ampak po tem kako bo zgodba predstavljena v medijih. Če bo republikancem uspelo predstaviti, da ukrepi niso bili sprejeti zaradi nesposobnega predsednika, bodo v prednosti, če pa bo uspel Obama volivcem pokazati, da posameznih dobrih ukrepov niso sprejeli, ker so jih republikanci sistematično blokirali, pa bodo v prednost demokrati, pojasnjuje Ferfila.

Celotnemu pogovoru s profesorjem Ameriških študij dr. Bogomilom Ferfilo lahko prisluhnete s klikom na povezavo ob strani.

Svet