Izbruh ebole v svetu zelo malo verjeten

Svet | 16.10.2014, 10:21 Petra Stopar

Ameriški predsednik Barack Obama je imel včeraj 75 minut trajajočo telefonsko konferenco z voditelji Nemčije, Velike Britanije, Francije in Italije. Po koncu pogovorov je javnosti sporočil, da je možnost izbruha ebole po svetu zelo majhna.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je tokratna epidemija ebole najhujša doslej, terjala je že 4400 življenj, večino v zahodnoafriških Gvineji, Liberiji in Sierri Leone. Skupno število okuženih bo še ta teden preseglo 9000, do decembra pa utegne število okužb narasti na do 10.000 primerov tedensko. V Evropi so doslej za ebolo umrli trije ljudje, vsi so se z virusom okužili v Afriki.

"Ljudem bi rad povedal, da je nevarnost širjenja in resnega izbruha izjemno majhna, a kljub temu zadevo na najvišjih ravneh vlad obravnavamo zelo resno," je sporočil Obama po sestanku z nemško kanclerko ter predsedniki Francije, Velike Britanije in Italije. Kot je povzel, so se strinjali o potrebi po povečanju sredstev za boj proti bolezni. V ZDA se sicer trenutno zdravijo trije okuženi zdravstveni delavci. Predsednik predstavniškega doma kongresa John Boehner je pozval Obamo, naj uvede začasno prepoved potovanj v ZDA iz zahodne Afrike. Vendar Bela hiša verjame, da bi to poslabšalo položaj, saj bi bolniki nenadzorovano potovali drugam v Afriki ali Evropi in nato po ovinku v ZDA.
K dramatičnemu povečanju pomoči in svetovnemu odgovoru na ebolo poziva tudi Varnostni svet. Poudarja, da je potreben denar za mobilne laboratorije, poljske bolnišnice, osebje, terapije, cepiva in zaščitno opremo. Eboli bo namenjeno tudi posebno srečanje ministrov za zdravje članic Evropske unije, ki se pravkar začenja v Bruslju. Velika Britanija potnike iz prizadetih afriških držav že nadzoruje, in sicer na londonskih letališčih Heathrow in Gatwick ter na vlakih Eurostar, ki Otok povezujejo s Francijo in Belgijo.

Svet, Evropska Unija, Zdravstvo
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...