Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
dr. Romana Jordan (foto: SDS)
dr. Romana Jordan

Bratuškova vztraja pri kandidaturi za komisarko, verjetno bo ostala brez podpore

Svet | 08.10.2014, 14:53 Andrej Šinko

Odbora za energijo in okolje bosta popoldne odločala o usodi slovenske kandidatke za evropsko komisarko. Če jo bosta potrdila, bi Alenka Bratušek postala podpredsednica komisije zadolžena za energetsko unijo, vendar pa se to najverjetneje ne bo zgodilo.

Bratuškova namreč s svojo predstavitvijo v parlamentu ni prepričala niti evropskih poslancev niti javnosti. Pojavila so se celo namigovanja, da naj bi Bratuškova umaknila svojo kandidaturo, kar so pa v kabinetu novega predsednika komisije zanikali.

Nekdanja Evropska poslanka Romana Jordan pravi, da se moramo v Sloveniji naučiti kot narod stopiti skupaj in si prizadevati za neko visoko funkcijo v mednarodnem prostoru. „Mi smo neka majhna družba, ki je navajena, da vsak zase poskrbi, da se nekam prerine. V mednarodnem prostoru pa ni tako. Vlada in premier sta tisti dve instituciji, ki igrata ključno vlogo takrat, ko se sestavlja nova komisija,“ pravi Jordanova. Ob tem pa dodaja, da ni prav, da bi se Slovenija zdaj poslovila od tega podpredsedniškega mesta. Po njenih besedah bi se morala nujno sestati naša vlada, obravnavati to vprašanje kot izredno pomembno, najti ustreznega kandidata in ga predstaviti Evropski komisiji.

Zdaj je na mizi več možnih scenarijev, ob tem pa Jordanova pojasnjuje, kako so zadeve reševali v preteklih oblikovanjih komisije. „Eden od možnih scenarijev je, da se zamenja samo resor in tam ostane isti kandidat. To se je v preteklosti že zgodilo, vendar v primeru, ko je imel kandidat neke specifične okoliščine, ki niso bile primerne za tisti resor. Kot je recimo konflikt interesov. V tem primeru se to da urediti, če pa je kandidat imel izrazito nestrokovno predstavitev, da ni pokazal dovolj znanja, da ni pokazal dovolj spretnosti, ki so potrebne za delo na evropskem nivoju, potem je pa šlo tudi za zamenjavo kandidata. Ali bo prišlo tudi do zamenjave resorjev pa je za zdaj vprašanje, to je zdaj velika politična križanka na evropski ravni,“ pravi Jordanova in dodaja, da je zdaj veliko odvisno od predsednika komisije Junckerja in tudi nadaljnjega postopanja slovenske vlade. V primeru zavrnitve ali odstopa Bratuškove se neuradno kot najverjetnejša nova komisarska kandidatka iz Slovenije omenja evropska poslanka Tanja Fajon. Slednja bi sicer lahko dobila resor za izobraževanje, kulturo, mlade in državljanstvo ali resor za promet in prostor.

Svet, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...