Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Družina Bajda iz Mendoze (foto: Matjaž Merljak)
Družina Bajda iz Mendoze

Pod Andi ohranjajo sloveščino

| 31.10.2014, 10:09 Matjaž Merljak

Slovenščina je vrednota, ki je visoko cenijo in svojim otrokom ohranjajo naši rojaki po svetu. Brezplačno so jo prejeli in tako jo želijo predati naprej. Zgled tega je tudi družina Mihe Bajda iz 12.000 kilometrov oddaljene Mendoze v Argentini, ki je bila pred časom v našem studiu.

Mož in oče Miha je petnajst let poučeval slovenski jezik srednješolce in začetnike. Tudi sam se je slovenščine moral najprej dobro naučiti, saj njegovi starši dvojine in srednjega spola sploh niso uporabljali. Poučevanje je za nekaj časa odložil na stranski tir: od poroke naprej se posveča družini. Med njegovimi slušatelji je bila namreč tudi Angelca, zdaj njegova žena in mati njunih treh otrok: Ditke, Alenke in Ivana. Prva hodi v drugi razred, druga dva še v vrtec.

Nad Slovenijo so bili vsi navdušeni. Ditki je bilo še posebej všeč v Lipici, kjer so si ogledali konje. Sicer pa se je en dan tudi udeležila pouka. Bilo ji je všeč, opazila pa je tudi nekaj razlik med šolo v Sloveniji in Mendozi. A pouku je sledila brez težav. Doma namreč govorijo slovensko. Mami Angelci gre sicer včasih lažje z jezika španščina, a trud, ki ga je vložila v iskanje različnih gradiv za otroke v slovenščini, želi prihraniti drugim. Zbrala ga je namreč na posebnem blogu Slovenščina pod Andi.

Gospod Miha je še povedal, da so rojaki v Mendozi zelo dejavni. V Slovenskem domu imajo pevski zbor (pri njem je pela tudi njegova žena Angelca, po rojstvu otrok tega ne zmore več), oktet, gledališka skupina, včasih so imeli še folklorno skupino. Vsako nedeljo imajo sveto mašo, kjer se zbirajo, da načrtujejo tedenske dejavnosti.

V Mendozi deluje sobotna slovenska šola, tudi srednješolci imajo svoj program, Slovenci pa so dobro poznani tudi zaradi javne šole Antona Martina Slomška, ki je zelo kakovostna in zanjo velja veliko zanimanje.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...