Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Evropski socialni dnevi tokrat v Španiji

Svet | 19.09.2014, 17:01 Marjana Debevec

V Španiji so se v četrtek začeli evropski katoliški socialni dnevi. Namen tridnevnega srečanja bo ponuditi priložnost, da bi bolje razumeli razmerje med katoliško vero in prihodnostjo Evrope. Na njem sodeluje 150 delegatov škofovskih konferenc in cerkvenih organizacij z vse Evrope, ki bodo spregovorili o poslanstvu cerkve v sodobni družbi.

Tako v Komisiji škofovskih konferenc kot v Svetu evropskih škofovskih konferenc si želijo, da bi sadovi katoliškega dne kristjanom pomagali, da bi se bolj zavedali vrednot, na katerih je zgrajena poštena in zdrava družba, ter si prizadevali, da bi izdelali krščanski pogled na boljši svet.

Udeležencem srečanja je svoje sporočilo poslal tudi papež Frančišek. V njem je spomnil, da je eden velikih izzivov za Cerkev v Evropi prav iskanje učinkovitih načinov, kako bi luč evangelija postala bolj povezana z nujnimi vprašanji, s katerimi se celina sooča. Zato je udeležence spodbudil, naj poglobijo svoje prizadevanje za svetost, saj bodo tako na različnih področjih družbe ponudili bolj dosledno in veselo pričevanje. To naj bi namreč vest ljudi prebudilo za resničnost, da morajo biti posvetne dobrine in družbeni red v službi človeka in njegove dokončne uresničitve v Bogu. Sveti oče je opozoril tudi na problem revščine in težave, s katerimi se soočajo migranti, ki prihajajo v Evropo. Cerkev, ki je pozorna na materialne potrebe trpečih, pravi papež Frančišek, se bo naučila tudi bolj prepričljivo oznanjati resnico in zveličanje tistim, ki so žejni in lačni večnega življenja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...