Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Juncker predstavil komisarsko ekipo, v njej tudi Bratuškova

Svet | 05.09.2014, 13:26 Andrej Šinko

Novoizvoljeni predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je italijanskemu premierju Matteu Renziju kot predsedujočemu Svetu Evropske unije predstavil seznam kandidatk in kandidatov za evropske komisarje. Njihove kandidature mora zdaj potrditi Svet Evropske unije, nato pa se bodo predstavili pred pristojnimi odbori evropskega parlamenta.

V novi komisarki ekipi bo tudi nekaj starih imen. Tako bodo najverjetneje še en mandat opravljali švedska komisarka Cecilia Malmström, predstavnik z Nemčije Günther Oettinger, Slovak Maroš Šefčovič, Hrvat Neven Mimica in Kristalina Georgieva z Bolgarije. Juncker je v svojo ekipo iz Slovenije, po pričakovanjih in kljub številnim nasprotovanjem, povabil premierko v odhodu Alenko Bratušek. Slednja se omenja kot možna podpredsednica Evropske komisije, pristojna za digitalno agendo in inovacije, po drugih scenarijih pa naj bi bila pristojna za energetsko unijo. Vendar pa porazdelitev resorjev naj še ne bi bila določena.

Seznam kandidatov za komisarje bo sicer postal dokončen, ko ga potrdi Svet Evropske unije. Nato bo Juncker predstavil porazdelitev resorjev in to, kako namerava organizirati delo v komisiji, česar pa ni pričakovati pred sredino naslednjega tedna. Po razdelitvi resorjev kandidate čakajo zaslišanja v pristojnih odborih Evropskega parlamenta. Ta naj bi o komisarski ekipi, vključno s predsednikom in visoko zunanjepolitično predstavnico, za omenjeno mesto je bila že potrjena Italijanka Federica Mogherini, odločal med 20. in 23. oktobrom, komisija pa naj bi nov mandat začela 1. novembra.

Celotni seznam kandidatov po abecednem vrstnem redu:

Vytenis ANDRIUKAITIS (Litva),

Andrus ANSIP (Estonija),

Miguel ARIAS CAŃETE (Španija),

Dimitris AVRAMOPOULOS (Grčija),

Elżbieta BIEŃKOWSKA (Poljska),

Alenka BRATUŠEK (Slovenija),

Corina CREŢU (Romunija),

Valdis DOMBROVSKIS (Latvija),

Kristalina GEORGIEVA, (Bolgarija),

Johannes HAHN (Avstrija),

Jonathan HILL (Združeno kraljestvo),

Phil HOGAN, (Irska),

Vĕra JOUROVÁ (Češka),

Jyrki KATAINEN (Finska),

Cecilia MALMSTRÖM (Švedska),

Neven MIMICA (Hrvaška),

Carlos MOEDAS (Portugalska),

Pierre MOSCOVICI (Francija),

Tibor NAVRACSICS (Madžarska),

Günther OETTINGER (Nemčija),

Maroš ŠEFČOVIČ (Slovaška),

Christos STYLIANIDES (Ciper),

Marianne THYSSEN (Belgija),

Frans TIMMERMANS (Nizozemska),

Karmenu VELLA (Malta),

Margrethe VESTAGER (Danska).

Svet
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...